ОТВОРЕНА Е ПОКАНА ЗА ПРОЕКТИ ПО ПРИОРИТЕТ „ОБРАЗОВАН РЕГИОН“ НА ТРАНСГРАНИЧНАТА ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ VI-A РУМЪНИЯ-БЪЛГАРИЯ

В заседателната зала на ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Силистра се състоя информационен ден за представяне на отворена покана за кандидатстване с проекти по Приоритет 3 – Образован регион. Събитието бе организирано от Регионалния офис за трансгранично сътрудничество по програма Интеррег VI-A Румъния-България, ситуиран в гр. Кълъраш.

По време на срещата бяха разгледани различни аспекти от третата покана за проекти, която стартира на 7 май 2024 г. и е с краен срок за кандидатстване 9 септември 2024 г. Участие взеха представители на общински администрации, на образователни институции и неправителствени организации от Силистра, Русе, Добрич и Балчик, които проявяват интерес към партньорски дейности от двете страни на река Дунав.

С общ бюджет от 15 млн. евро, тази покана е насочена към подобряване на достъпа до образование и обучение с цел намаляване на несъответствията в областта и улесняване на развитието на трансграничното сътрудничество между двете държави.

Обсъдени бяха различни въпроси относно допустимостта на кандидати и дейности, финансовите параметри и специфични моменти при подготовка на бюджета, както и правилата за комуникация и видимост на постигнатите резултати. Експертите обърнаха специално внимание на търсенето на подходящи партньори с общи нужди и с общо виждане за трансгранично решение на идентифицирания проблем.

Информационната кампания продължава, може да следите фейсбук страницата Interreg Romania-Bulgaria Programme