УДЪЛЖАВАТ СРОКА НА ПРОЕКТ „ТОПЪЛ ОБЯД В ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“

Община Гоце Делчев удължава с още 16 месеца изпълнението на проект „Топъл обяд в община Гоце Делчев“. Проектът се финансира по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейски социален фонд плюс.

Общата стойност на проекта на Община Гоце Делчев се увеличава със 844 920,58 лв. и става 1 884 600,58 лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ. сновната му цел е предоставяне на помощ и подкрепа на най-нуждаещите се лица, включително деца, в община Гоце Делчев за справяне с материалните лишения, чрез подпомагане с топъл обяд. За подпомагане на социалното приобщаване на лицата от целевите групи, проектът предвижда прилагане на индивидуално ориентирани съпътстващи мерки за подкрепа.

Капацитетът на проекта за подпомагане с топъл обяд е 700 лица на територията на община Гоце Делчев от допустимите целеви групи. Сред тях са лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи и не получават подкрепа от близките си. Допустими получатели на помощта са и лица, обект на социално подпомагане, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа. Освен това - лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ, скитащи и бездомни лица и лица от уязвими групи.

Подпомагането на 700 нуждаещи се лица с топъл обяд се извършва ежедневно в работните дни на седмицата и включва предоставяне на прясно приготвена топла храна - супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт.

До момента, чрез предоставянето на здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд по проекта е подобрено качеството на живот и е осигурена възможност за преодоляване на основните идентифицирани лишения от храна на 893 жители на общината. След удължаването на срока на договора дейностите по проекта ще продължат до 30 септември 2025 година.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com