ПО ПРЧР 2021-2027 СЕ НАСЪРЧАВА СОЦИАЛНОТО ВКЛЮЧВАНЕ И ИНТЕГРИРАНЕ В ОБЩЕСТВОТО НА ГРУПИ В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ ЧРЕЗ ПОДОБРЯВАНЕ ДОСТЪПА ИМ ДО ПАЗАРА НА ТРУДА

На 11 юни 2024 г., в Комплекс „Човеколюбие“, в град Пазарджик, се проведе опознавателна среща с потребителите на комплекса и част от екипа по проект „Достоен живот – Право за Всеки“.

Целта на събитието бе да се представят дейностите по проекта и идентифицират лица в неравностойно положение, които не са активни на пазара на труда, но въпреки това желаят да получат подкрепа за изготвяне на индивидуален набор от мерки (план) за тяхното активно приобщаване – така че да започнат работа и да се чувстват пълноценни граждани.

Сред гостите беше и управителят на Областен информационен център – Пазарджик, Радослав Пешалов, който представи възможностите по Програма „Развитие на човешките услуги“ 2021-2027 и препоръча на потребителите да се включват в проекти по програмата, която разполага с широк набор от мерки, който им позволяват да получат освен възможност да започнат работа, но и да получат допълнителна квалификация, образование, навици, и други, които да ги направят устойчиви на пазара на труда.

По време на срещата се идентифицираха реални проблеми и възможности на целевата група. Потребителите споделиха своя професионален опит, затруднения и  намерения за бъдеща трудова реализация. Повече от участниците в срещата заявиха желае да започнат работа, които чрез проект „Достоен живот – Право за Всеки“ да получат подкрепа за трудова реализация. Ще бъдат обучени в основни умения за кандидатстване за работа, изготвяне на CV и други, като  получат помощ според индивидуалните си нужди за постигане на трудови цели.

Срещата бе част от изпълнение на дейностите по проект BG05SFPR002-2.005-0122-C01 „Достоен живот - Право за Всеки” финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс.