ОИЦ – Монтана представи проекта за функционирането си през следващите шест години

Встъпителна пресконференция за представяне на проект „Ефективно функциониране на Областен информационен център – Монтана (2024 – 2029)“ се проведе на 13 юни в офиса на Центъра на ул. „Иван Аврамов“ №10 в Монтана. Пред журналистите управителят Мая Димитрова представи дейностите, предвидени за изпълнение през следващите 6 години.

Проектът е финансиран от Програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 745 495,85 лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Целта на проекта е да се продължи работата на Центъра, който като част от  мрежата от 27 Областни информационни центъра в България предоставя информация относно възможностите за финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ), популяризира добри практики и резултати от инвестирането на европейски средства в областта и подпомага прилагането на Интегрирания териториален подход (ИТИ) в страната, както и изпълнението на изискванията на Фонда за справедлив преход в България.

Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана ще продължи да предоставя безплатна експертна информация на всички заинтересовани лица, като си сътрудничи активно с местната общност, различни институции и организации, бизнеса, управляващите органи и медиите. Ще бъдат организирани и проведени информационни срещи във всички общини от областта, публични събития, срещи с медиите, изнесени семинари с експерти от общинските администрации, обществени консултации.

От тази година Областните информационни центрове имат и нови функции и задължения. Във връзка с прилагането на Интегрирания териториален подход в България експертите са включени в Звената за медиация и Звената за публични консултации, които са част от експертния състав на Регионалните съвети за развитие на съответните районите за планиране.

С решение на Министерски съвет Центровете са определени за структури за обслужване на едно гише за осигуряване на консултации и информация по процедури и програми, свързани с енергийната ефективност.

Областните информационни центрове са ангажирани и с осигуряването на информационна подкрепа за програмите на пряко управление от Европейската комисия – Фонд за иновации, Хоризонт, LIFE, Програма за конкурентоспособност на предприятията и малките и средните предприятия (COSME), Creative Europe, Механизъм за свързване на Европа и Еразъм+. Центровете осигуряват информация и за функционалностите на електронното приложение към „Официалния вестник" на ЕС Tender Electronic Daily, както и за публикуваните обявления за възлагане на обществени поръчки в други държави членки и такива, обявени от институциите на ЕС.

Изпълнението на заложените дейности в проекта „Ефективно функциониране на Областен информационен център – Монтана (2024 – 2029)“ ще допринесе за повишаване нивото на информираност и познаване от обществото на Европейската политика на сближаване и на възможностите за финансиране, за по-добро споделяне на положителните резултати, постигнати по проекти, съфинансирани от ЕСИФ и ЕФСУ, както и за по-висока степен на прозрачност при изпълнението на Споразумението за партньорство.