Жителите на две общини от област Пловдив бяха запознати с актуалните и очаквани процедури за безвъзмездна финансова помощ през 2024 г.

На 13 и 14 юни екипът на Областен информационен център – Пловдив участва в две поредни събития на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) в градовете Асеновград и Карлово.

Представени бяха възможностите за финансово подпомагане на дейността на земеделските стопани по интервенциите за „Подпомагане на много малки земеделски стопанства“ и „Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство“ от СПРЗСР 2023 – 2027 г., както и с условията за изпълнение на одобрени проекти по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.

Екипът на Областен информационен център – Пловдив предостави информация за актуалните и очаквани процедури за безвъзмездна финансова помощ през 2024 г., съфинансирани със средствата от Европейските фондове за споделено управление. Присъстващите бяха запознати с възможностите за финансиране на нестопански дейности в общините, както и на работодатели, предприятия и неправителствени организации по Програма „Развитие на човешките ресурси“, Програма „Образование“, Еразъм плюс.

Представена бе и процедурата за подкрепа на семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите, финансирана по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г., която към момента е отворена за прием на проектни предложения.

Процедурата е насочена към микро и малки предприятия, като същите могат да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. По процедурата ще се предоставя подкрепа и за въвеждането на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията. Допустими кандидати са микро и малки предприятия – семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите. Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по индивидуалните проекти е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16:30 часа на 16.09.2024 г.

Екипът на Областен информационен център – Пловдив продължава информационната си кампания в 18-те общини в областта и остава на разположение на всички заинтересовани страни, които имат нужда от консултация, свързана с актуалните възможности за финансиране от европейските фондове.