Започва приемът на проектни предложения по Териториалната стратегия на програмата България-Сърбия

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отправя покана към кандидатите с одобрени концепции към Териториалната стратегия по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия да подадат своите пълни проектни предложения. Това са общо 12 проектни идеи в областта на туризма и културно-историческото наследство, разпределени в основен и резервен списък. След предложенията са реставрация на крепости и музеи, закупуване на велосипеди и изграждане на велоалеи, организиране на фестивали, осигуряване на достъп до природни забележителности и полети с балони.   

Поканените кандидати са общини, културни и образователни центрове и неправителствени организации от трансграничния регион по програмата, включващ областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил от България и Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня от Сърбия. Разполагаемият бюджет за финансиране на инвестициите е 8.5 млн. евро.

Крайният срок за подаване на пълните проектни предложения в информационната система на програмата (Jems) е 16 септември 2024 г. Документите за кандидатстване са налични също така на https://ipa-bgrs.mrrb.bg/ https://www.mei.gov.rs и http://www.mrrb.bg

Допълнителна информация може да бъде получена от Съвместния секретариат на програмата на адрес Js_sofia@mrrb.government.bg или +359 2 9405 666 (централен офис в София) и +381 18 513 224 (клон Ниш).