ПРОЕКТ НА ИАППД ФИНАНСИРАН ОТ ПРОГРАМА „INTERREG VI-A РУМЪНИЯ-БЪЛГАРИЯ” 2021-2027 ЩЕ ПОДОБРИ УСЛОВИЯТА ЗА НАВИГАЦИЯ ПО РЕКА ДУНАВ

Областен информационен център – Русе се включи в събитие по проект DISMAR /Danube Integrated System for MARking/ на Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав /ИАППД/, финансиран по Програма „Interreg VI-A Румъния-България” 2021-2027.

Проектът е от стратегическо значение и за двете държави и ще осигури ново маркиране, обхващащо територия от 470 километра, което ще осигури необходимата инфраструктура за прилагане на безопасен, интелигентен и устойчив на изменението на климата воден транспорт. Стойността му е 10 милиона евро, а продължителността 3 години. Водещ партньор е румънската речна администрация на Долен Дунав Галац – AFDJ в Галац, а партньор от българска страна е ИАППД.

По проекта се предвижда изграждане на единна електронна платформа, която да предоставя постоянна информация за състоянието на бреговите и плаващите знаци за обозначаването на фарватера, подновяване на всички брегови знаци от българската страна на реката и подмяна на буйовете, които ще бъдат снабдени с модули, подаващи сигнал за местоположение и състоянието им. Предвижда се освен тези дейности да бъдат доставени и два нови несамоходни плавателни съда, по един за България и Румъния.