ЧИТАЛИЩАТА ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН СЕ ЗАПОЗНАХА С АКТУАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА

На 21 юни Областен информационен център - Сливен проведе информационно събитие с представители на Сдружение „Читалища“ – Сливен.

Присъстващите бяха запознати с процедура „Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт“ по Програма „Образование“ 2021-2027 г. и условията за кандидатстване по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите”, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 г., а също с целите и функциите на новосъздадения по проект на Община Сливен Информационно–консултативен център, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.

Интерес сред участниците предизвикаха условията на процедура „Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт“ с общ бюджет 31 млн. лв. Основната цел на мярката е насърчаване на позитивно отношение към разнообразието във всички области на човешкия живот. Минималният размер на предоставяната БФП е 100 000 лв. за едно проектно предложение, а максималният размер – 500 000 лв.

Желаещите да кандидатсват могат да подадат своите проекти до 25 септември 2024 г. или до 27 януари 2025 г.

Беше обсъдена възможността читалищата да участват като партньори в проектите, особено в малките населени места, където те имат доказан опит и умения в сферата на социалната и образователната интеграция на уязвими групи.

В хода на срещата бе представена процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите”, която е с бюджет 117,5 млн. лв. Основната й цел е да насърчи инвестициите за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите, и по този начин да допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие. Срокът за подаване на документи за финансова подкрепа е до 16 септември 2024 г. Всеки проект може да получи от 15 000 лв. до 150 000 лв.

Представената възможност за европейско финансиране породи дискусия. Стана ясно, че в малките населени места има семейни предприятия, както и малки фирми, които се опитват да съхранят занаятите и същевременно да предлагат на пазара конкурентна продукция. Присъстващите видяха възможност това да се случи, чрез финансиране по представената им процедура.

Участниците в информационното събитие бяха запознати с целите и дейностите по проект „Укрепване на капацитета на Община Сливен в областта на социалните услуги и личната помощ“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 - 2027 г., от екипа на създадения по проекта фронт-офис „Информационно–консултативен център“. В него работят обучени специалисти, които информират и консултират гражданите за всички функциониращи в общината социални услуги и подкрепящи дейности, реда за тяхното ползване съобразно потребностите.

Информационно–консултативния център се помещава в град Сливен в сградата на Център за работа с деца на улицата, намираща се на бул. Стефан Стамболов № 6.

С реализацията на този проект, Община Сливен има за цел да осигури плавно и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ, както и предоставянето на по-ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението, чрез укрепване на капацитета на общината в изпълнението на правомощията й в социалната сфера. Той се изпълнява със 100% безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд плюс в размер на 420 304 лева и е с краен срок 20.04.2025 година.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове.