ПРИКЛЮЧИ РЕСТАВРАЦИЯТА НА КЪЩАТА МУЗЕЙ „СЛИВЕНСКИ БИТ“ С ФИНАНСИРАНЕ ПО ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИТЕ“ 2014 – 2020 Г.

От 24 юни 2024 г. - Еньовден, къща музей „Сливенски бит“ отваря широко врати за своите посетители, след като музеят бе затворен за дълъг период от време, поради извършване на ремонтни дейности по изпълнението на „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура на Община Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж “ 2014 – 2020 г. Партньор на Общината в изпълнение на дейностите е Регионален исторически музей - Сливен.

Извършени са консервация и реставрация на сградите, както и обновяване на експозиционните пространства - с ново художествено осветление и озвучителна система.

Всички планирани дейности са съгласувани с Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство.

Целта на проект "Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен", е разработване и маркетиране на цялостен, интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Сливен със значителен туристически потенциал, привличащ голям брой посетители за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното наследство. С финансовата му подкрепа беше обновена Къща музей „Хаджи Димитър“, приключва ремонта на въжената линия на Карандила, както и на други обекти от културно-историческото наследство на Сливен, като къща музей на Добри Чинтулов и Държавна сукнена фабрика/Затворът/Първа българска текстилна фабрика.

Общият бюджет за цялостната реализация на проекта е в размер на 9 605 288,41 лв. От тях, безвъзмездната финансова помощ е 5 047 038,41 лв., а останалите – 4 558 250,00 лв., са осигурени чрез финансов инструмент.

 

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.