ЕДНА ГОДИНА ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛНАТА ИКОНОМИКА“, ФОКУС-ТОЧКА ГР. БЛАГОЕВГРАД

С ден на отворени врати беше отбелязана първата година от създаването на Регионален център за развитие на социалната икономика в Благоевград. През целия ден екипът на центъра посрещаше представители на държавни и общински институции, НПО, бизнес, партньори и граждани. По време на събитието екипът на Областен информационен център – Благоевград поздрави колегите си за постигнатите резултати и успешната първа година.

Регионалният център за  подкрепа на социалното предприемачество в Благоевград е част от мрежа от общо 6 такива центъра, разположени във всеки един от районите на страната. Така наречените Фокус  точки са създадени по проект „Развитие на социалната икономика“ на Министерство на труда и социалната политика и финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.

За едната година съществуване на Фокус точка Благоевград, броят на регистрираните социални предприятия на територията на Югозападен район за планиране е нараснал многократно и те вече са 30. Създадените партньорства са десетки, а възможностите за развитие безбройни, отчита координаторът на Регионален център за развитие на социалната икономика в Благоевград д-р Теменужка Златанова. На национално ниво, след старта на проект „Развитие на социалната икономика“, се отчита двоен ръст на социалните предприятия, вписани в специалния Регистър, съобщават от МТСП.

Сред основните задачи, които експертите от центъра в Благоевград си поставят занапред е насърчаване създаването на мрежи и провеждане на обучения, инициативи и партньорства за приобщаване на социалните предприемачи към социалния и граждански диалог с държавните институции, местната власт и местните общности.

В знак на благодарност за ползотворното сътрудничество д-р Теменужка Златанова връчи почетен знак на управителя на ОИЦ – Благоевград г-н Бисер Младенов. Двамата си обещаха още много съвместни инициативи в полза на социалното предприемачество и развитието на човешките ресурси.

 

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com