ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТ „ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ ЗА ИНВЕСТИЦИИ В ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БЛАГОЕВГРАД“

Проект „Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“ беше представен по време на встъпителна пресконференция днес. Договорът за изпълнението му е подписан на 20 март тази година, а част от дейностите вече се изпълняват, съобщиха от екипа по проекта.

Проектът се финансира по Приоритет 3 „Биологично разнообразие“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Общата му стойност е 199 044 лева, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Бенефициент по проекта е Община Благоевград.

Основната цел на проекта е разработване на стратегически документи, чрез които да се кандидатства за последващо финансиране на инвестиционни проекти по ПОС 2021-2027 за ремонт и реконструкция на зоологическата градина в Благоевград и превръщането ѝ в привлекателно място както за посетителите, така и за обитателите ѝ. Документите, които ще бъдат изготвени, включват План за развитие на зоологическата градина, включително предварителни и обемно-устройствени проучвания за определяне разположението на обекта, доказване на нормативната му допустимост и целесъобразността на инвестиционната идея. Освен това е заложено разработване на План за колекция на животински видове, включително и План за размножаването им, План за консервационни дейности, План-график за изпълнение на дейностите за развитие на зоологическата градина при наличие на финансиране, както и Техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект. По време на пресконференцията беше съобщено, че част от предвидените дейности вече са изпълнени.

Изпълнението на проект  „Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“ ще допринесе и за постигане на специфичната цел на поканата, отнасяща се до подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване.

Срокът за изпълнение на проекта е една година.

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com