КОНФЕРЕНЦИЯ НА БТА "ЕВРОПА НА БАЛКАНИТЕ: ОБЩО БЪДЕЩЕ" СЪБРА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ, БИЗНЕСА И ОБРАЗОВАНИЕТО В ЛОВЕЧ

Конференция "Европа на Балканите: Общо бъдеще" събра днес представители на местната власт, бизнеса и образованието в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Ловеч. Форумът се организира по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще", изпълняван от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Сред целите му са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите, повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от Европейския съюз чрез Кохезионната политика, насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Според кмета на община Ловеч Страцимир Петков проектът на БТА дава възможност да се преведе на популярен език институционалното говорене за европейските проекти

Кметът на община Ловеч Страцимир Петков отбеляза, че за него е привилегия да участва във форума на Българската телеграфна агенция, в който се очертават стратегиите за развитие на област Ловеч, част от която е и община Ловеч. Той подчерта и работата по общи проекти с общините Троян и Летница. 

Според Петков проектът на БТА дава възможност да се преведе на популярен език институционалното говорене за европейските проекти. Той подчерта, че по този начин темата за европейските програми и финансиране става по-достъпна за повече хора, а те могат да разберат и това, което общините смятат да правят, както и какъв е смисълът от интегрирания териториален подход. 

През програмния период 20214-2020 г. Община Ловеч е усвоила над 28 млн. лв. от европейски структурни и инвестиционни фондове, каза инж. Петър Деков

През програмен период 2014-2020 г. за Община Ловеч усвоените средства са в размер на над 28 милиона лева от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) чрез реализирани 29 проекта по оперативните програми „Региони в растеж“, „Развитие на човешките ресурси“, „Добро управление“, Норвежки финансов механизъм и други. Това каза инж. Петър Деков, директор на Дирекция „Проекти, програми и инвестиции“ в местната администрация. Той отбеляза, че вложените инвестиции са в областта на прилагане на мерки за енергийна ефективност, подобряване на градската среда, енергоспестяващо улично осветление, социално икономическа интеграция на уязвими групи, предоставяне на социални услуги, грижа за възрастни и хора с увреждания, временна заетост и други.

Сред изпълнените проекти е обновяването на сградата на Младежкия дом, изграждане на ново улично осветление на село Дойренци и Ловеч с около 3500 осветителни тела, санирани са 17 многофамилни жилищни сгради с приложени мерки за енергийна ефективност на 187 жилища, санирани са и сградите на Районното управление на полицията в областния град, както и на помещенията, заети от Държавна агенция „Технически операции“. Извършена е цялостна реконструкция на общежитие в кв. „Гозница“ и е превърнато в социално жилище за настаняване на уязвими групи. В образователната инфраструктура са обновени сградите и реновирани детските площадки в две детски градини и едно здравно заведение, обновени са спортните игрища в три училища и други.

В новия програмен период 2021-2027 г. Община Ловеч ще насочи инвестиции от фондовете на Европейски съюз и Механизма за възстановяване и устойчивост в областта на енергийна ефективност за жилищни сгради, образователна и социална инфраструктура, екологосъобразна градска мобилност, подобряване на качеството на атмосферния въздух, екологични алтернативи за отопление, разделно събиране на биоразградими битови отпадъци и други, допълни инж. Деков.

В област Ловеч са изпълнени 1057 проекта по европейските оперативни програми, съобщи експертът от Областния информационен център Мариана Бандрова

В област Ловеч са изпълнени 1057 проекта по оперативните програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) през програмния период 2014-202 г. Това са "Околна среда“, "Региони в растеж", "Иновации и конкурентоспособност", "Наука и образование за интелигентен растеж“, "Развитие на човешките ресурси", "Храни", „Морско дело и рибарство“, „Развитие на селските региони“ и „Добро управление“. Това съобщи експертът в Областния информационен център в Ловеч Мариана Бандрова. 

По тези програми в областта са сключени договори за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 310 128 338 лв. и получени безвъзмездно над 235 милиона лева. Общините са сключили 151 проекта за 82 329 056 лв., безвъзмездното финансово подпомагане е 80 186 804 лв.

Бандрова обърна внимание и на новостите в настоящия програмен период 2021-2027 г. Тя отбеляза, че в област Ловеч вече има сключени договори за 28 проекта на стойност над 40 млн. лева по програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ). 

Общините на територията на Ловешка област са подписали договори за 27 проекта на стойност 39 646 736, 58 лв., които са изцяло с безвъзмездно финансиране.

По Плана за възстановяване и устойчивост в област Ловеч са сключени 109 договора на стойност 92 568 339 лв., от които безвъзмездното финансиране е над 66,6 млн. лева. Седем са проектите на общините за близо 19,4 млн. лева с безвъзмездно финансиране от 17,7 млн. лева, допълни Бандрова. 

През изминалия програмен период Община Троян и бизнесът привлякоха над 45 млн. лева, каза кметът Донка Михайлова

През изминалия програмен период Община Троян и бизнесът привлякоха над 45 млн. лева, което е глътка въздух. Това каза кметът Донка Михайлова. Тя подчерта, че местната власт и бизнесът работят за това качеството на живот да става по-добро. „За нас винаги първи приоритет е било изграждането на тежката комунална инфраструктура. Това са проектите, които хората не забелязват или по-скоро ги забелязват до момента, в който спрем да им създаваме затруднения и могат да се възползват от тази инфраструктурата“, отбеляза Михайлова. Тя припомни, че по време на първия ѝ мандат е изградена 85% от инфраструктурата на града. „В последния мандат заедно с Община Априлци работихме по проект, свързан с отпадъците и успяхме да изградим една модерна система за управление на отпадъците, което дава своите резултати“, каза още Михайлова. 

„Това, което винаги е било важно за нас, е партньорството. Ние не можем и не бива да работим сами, произвеждаме резултати, когато сме обединени различните сектори, така и когато общините сме заедно“, отбеляза още Михайлова. По думите ѝ през новия програмен период чрез интегрирания подход се дава възможност да се отговори чрез европейски средства на потребностите на общностите. 

За Априлци туризмът е гръбнакът на икономиката, категоричен е кметът Тихомир Кукенски

В целия Северозападен регион има около 8800 легла за настаняване, от които около 3800 са Ловешка област, а 1500 са в Априлци. Това е около 26% от всички легла за настаняване в Северозападния регион, каза кметът на община Априлци. Тихомир Кукенски. Той е категоричен, че туризмът  е гръбнакът на икономиката за общината. 

„От 60 години си мечтаем за изграждане на туристически лифт, който да даде възможност за бърз достъп до билото на планината през лятото и през зимата. Надявам се за реализирането на такъв проект, за който има заделени средства в държавния бюджет и подписано споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 235 000 лв. за техническия проект“, каза Кукенски. Той изрази надежда Министерството на околната среда и водите и Национален парк „Централен балкан“ да бъдат партньори.  

„Няма как да развиваме туризъм без инфраструктура“, каза още Кукенски. Той припомни, че през предходния програмен период е подменена близо 20 км около водопроводна мрежа, сега се работи по подмяната на още 20 км на стойност от осем млн. лв. По Плана за възстановяване и устойчивост Община Априлци има подписани споразумения за още около 8,5 млн. лева - за реновиране на пансиона към училище „Васил Левски“, обновяване на сградата на общината, изграждане на нов дом за стари хора. Кукенски съобщи, че към Държавен фонд „Земеделие“ има три проекта, които се реализират на обща стойност от около 130 000 лв. 

Много от положителните промени в община Тетевен се дължат на средствата по европейски програми, каза заместник-кметът Тони Стоев

Тетевен се развива и промените са положителни. Много от тези промени се дължат именно на средствата от европейските програми. Това каза заместник-кметът на Община Тетевен Тони Стоев.

„През предходния програмен период успяхме да реализираме повече от 20 проекта за над 15 млн. лева. Като малка община основен източник на финансиране за нас от европейските програми е „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони“, отбеляза Стоев.

Той разказа за значим проект, реализиран в село Голям извор с подмяната на 16 км водопровод и асфалтова настилка, който е помогнал за развитието на туризма. Редица проекти са изпълнени през предходния програмен период, свързани и с образователната инфраструктура в община Тетевен. „Най-голямата ни гордост е реконструкцията на централна градска част, на площада в Тетевен“, изтъкна Стоев. Изпълнени са и проекти в социалната инфраструктура.

„Много работа сме свършили, знаем, че и много работа ни предстои, тъй като проблемите не са никак малко“, отбеляза заместник-кметът. Той допълни, че в момента се изпълняват два европейски проекта, насочени към промяна на уличната инфраструктура и за енергийна ефективност в детска градина. 

В новия програмен период се насочваме мащабно към детски градини, училища, спортни и детски площадки, каза инж. Надя Рабаджиева от Община Луковит

В новия програмен период се насочваме мащабно към детски градини, училища, спортни и детски площадки по селата. Това каза инж. Надя Рабаджиева, началник на отдел „Планиране, проектиране и обществени поръчки“ в Община Луковит. 

Тя представи изпълнени от Община Луковит, които по думите й имат голям ефект в общността. Сред тях е проектът за компостиране. При реализирането му са закупени компостери и раздадени във всички детски градини и училища, проведени са обучения и голяма информационна кампания. По изпълнение на проект за укрепване на общинския капацитет е открит фронт офис, който работи без обедна почивка и така е в полза на хората, които имат нужда от подкрепа и информация за социални услуги. 

Инж. Рабаджиева посочи и изпълнението на проекти, насочени към деца и ученици от уязвими групи. 

Европейските програми помагат много за развитието на фабрика "Велга", каза собственикът й Лазарин Дочев 

Европейските програми помагат много за развитието на фабрика „Велга“. Това каза собственикът й Лазарин Дочев. Той подчерта, че именно чрез европейското финансиране е подобрен микроклиматът във фирмата, за да могат работниците да се чувстват комфортно. „Това доведе до получаването през тази година на сертификат „Клас А3“ като социално предприятие, с което излизаме едни гърди напред пред всички, защото на Запад това се цени изключително много“, допълни Дочев.

Той отбеляза, че до момента фирмата е усвоила около 6 млн. лева безвъзмездна помощ по европейски програми. „Важното е едно предприятие да създаде добри условия за работа, но и да има външен облик, който да се харесва на чуждестранните партньори“, смята собственикът на „Велга“. Той подчерта, че фирмата е инвестирала в прилежаща инфраструктура, което помага и за привлекателния вид на град Ловеч. 

Дочев съобщи, че фирмата участва с проект и в настоящия програмен период за подмяна на аспирацията във фабриката. Той е категоричен, че бизнесът трябва да работи на чисто и прозрачно, за да привлича европейско финансиране.   

В Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" в Ловеч ще бъде изграден Център за високи постижения

Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч реализира 22 проекта, единият от които е за изграждане на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение в учебното заведение, заяви директорът на училището Габриела Георгиева.

Проектът е част от Плана за възстановяване и устойчивост. „Отговаря на всички ветеринарни наредби, защото в него се предвижда изграждане на клиника по ветеринарна медицина, която ще е реална работна среда – с манипулационни, хирургия, с груминг, със стоматологичен кабинет. Ще има и  лабораторията по храните, така че и направлението „Хранителни технологии“ ще имат своята модерна образователна среда“, каза Георгиева.

Тя добави, че ще се изгради и зала за събития и обучения. Целият двор на училището ще бъде преустроен. Ще има част за спортни и извънкласни дейности, защото една от целите на училището е осмисля свободното време на учениците. „Те са от 14 области от страната и по друг проект живеят в модерно ученическо общежитие, имат си ученически стол. Нашето училище е един малък кампус, който продължава да се развива“, посочи още директорът на гимназията.