Екипът на ОИЦ - Стара Загора запозна жителите на град Чирпан с актуални възможности за финансиране с европейски средства

В последния работен ден на месец Юни, експерти от Областен информационен център – Стара Загора проведоха изнесена приемна пред сградата на община Чирпан.

Всички заинтересовани граждани получиха подробна информация относно актуалната за прием на проектни предложения процедура за подкрепа на семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и сферата на занаятите, както и други предстоящи възможности, съгласно Индикативните годишни работни програми на програмите за 2024г.

Интерес към процедурата проявиха граждани, собственици на микро- и малки предприятия на територията на общината, с различна сфера на дейност. Бюджетът по процедурата е в размер на 117 514 155 лв., като минималния размер на БФП е 15 000 лв., а максималния 150 000 лв. Кандидатите следва да  са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, регистрирани не по-късно от 31.12.2021 г.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16.09.2024г., 16:30 часа, като кандидатстването е изцяло по електронен път.

По време на изнесената приемна, бе предоставяна информация и относно процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“, финансирана по Приоритет 4 „Справедлив преход“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е близо 197 млн. лева, конкретно за област Стара Загора и другите 10 общини, свързани с Маришкия басейн, средствата са близо 130 млн. лева.

В процедурата могат да участват Сдружения на собственици (СС), регистрирани по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), в партньорство със съответната община.

Ще бъдат финансирани дейности по изпълнение на мерки за енергийна ефективност, предписани в енергийното обследване; поставяне/инсталиране на системи за оползотворяване на енергия от възобновяеми енергийни източници за енергийните потребности на сградата и батерии за съхранение на енергия, бойлери за гореща вода към общите части на системата (не за индивидуално ползване при многофамилни жилищни сгради (МЖС), ако са предписани в енергийното обследване; поставяне/инсталиране на системи за отопление и климатизация, интегрирани инсталации за възобновяема енергия на място, цифровизация на сградите, зелена инфраструктура и други съпътстващи дейности.

Приоритет ще се дава на проектни предложения, насочени към осигуряване на подкрепа за енергийно уязвимите и енергийно бедните домакинства, които:

  • получават целева помощ за отопление;
  • получават месечни социални помощи;
  • са с установена ≥50% трайно намалена работоспособност;
  • са с установени жилищни нужди и са настанени в социални (общински) жилища;
  • работят в затихващите сектори - въгледобивните дейности, производството на енергия от въглища.

Крайният срок за прием на проектни предложения е до 19.09.2024г., 18:00 часа. Срокът за изпълнение на одобрените проекти е 24 месеца.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.