Община Велико Търново подписва първите договори за саниране на жилищни сгради по НВПУ

Община Велико Търново получи покана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за сключване на договори за финансиране на първите одобрени проекти за саниране на жилищни сгради във Велико Търново. Споразуменията касаят реализацията на проектите за енергийна ефективност в Етап I на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“ от НПВУ.

Към момента от одобрените проекти за общо 16 блока в старопрестолния град, МРРБ е финализирало оформянето на документацията на четири многофамилни жилищни сгради съответно за 2 586 481 лв., 1 120 333 лв., 1 911 067 лв. и 1 057 131 лв. Общият размер на инвестицията в прилагането на мерки за енергийна ефективност на горепосочените сгради е 5,6 млн. лева. Финансирането е осигурено по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

През месеците юли и август Община Велико Търново очаква МРРБ да финализира обработката на документацията и на останалите 12 одобрени проекта за саниране на многофамилни жилищни сгради в старата столица. От своя страна, общинската администрация също ще подпише договори с одобрените за саниране жилищни сгради във Велико Търново.

Общо 46 многофамилни жилищни сгради в общините от област Велико Търново бяха одобрени за саниране с европейски средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ от НПВУ. Най-много одобрени проекти в областта - 19 на брой, има в община Свищов. Те са на обща стойност 29 305 881 лв., а 17 други сгради остават в резервния списък. В старата столица за енергийно обновяване са одобрени 16 многофамилни жилищни сгради на стойност 21 264 616 лв. Община Велико Търново подаде общо 49 проектни предложения, като 30 от тях останаха в резервния списък. В община Горна Оряховица одобрените за саниране многофамилни жилищни сгради са 9 на обща стойност 19 919 187 лв. В общините Стражица и Полски Тръмбеш има по един проект одобрен за финансиране по НПВУ, съответно за 1 973 441 лв. и за 661 556 лв. В общините Елена, Лясковец и Павликени също има одобрени по няколко предложения, които обаче са включени в списъка на резервните проекти.

Одобрените за финансиране сгради ще получат до 80 % безвъзмездна финансова помощ. Собствениците на блоковете, които са включени в резервния списък от първия етап на процедурата, могат да кандидатстват за финансиране от Етап II.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt