ОИЦ – Стара Загора представи процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ в град Раднево

На 01 юли 2024 г., в сградата на община Раднево, екипът на ОИЦ – Стара Загора представи процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“, финансирана по приоритетна ос 4 „Справедлив преход“ на програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

            Срещата премина при висок интерес от страна на присъстващите. Заинтересовани от представената информация бяха както председателите на вече регистрирани сдружения на собствениците в града, така и домоуправители на многофамилни жилищни сгради, които все още не са извървяли административния път по официалната регистрация на сдружение, съгласно разпоредбите на Закона за управление на етажната собственост. 

            Заместник-кметовете на Община Раднево г-жа Теменужка Сотирова и г-н  Красимир Куртев увериха присъстващите, че ще окажат пълно съдействие при подготовката на документите, тъй като участието по процедурата се осъществява, чрез партньорство между Сдружения на собственици (СС), регистрирани по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и съответната общинска администрация.

Управителят на Областен информационен център - Стара Загора, г-жа Радка Тилева запозна присъстващите жители на общината с детайлните изисквания на процедурата и маркира разликите в критериите за оценка на проектните предложения с предходните процедури, финансиращи енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. 

По настоящата процедура ще бъдат финансирани дейности по изпълнение на мерки за енергийна ефективност, предписани в доклада за енергийното обследване; поставяне/инсталиране на системи за оползотворяване на енергия от възобновяеми енергийни източници за енергийните потребности на сградата и батерии за съхранение на енергия, бойлери за гореща вода към общите части на системата (не за индивидуално ползване при многофамилни жилищни сгради (МЖС), ако са предписани в енергийното обследване); поставяне/инсталиране на системи за отопление и климатизация, интегрирани инсталации за възобновяема енергия на място, цифровизация на сградите, зелена инфраструктура и други съпътстващи дейности.

Приоритет ще се дава на проектни предложения, насочени към осигуряване на подкрепа за енергийно уязвимите и енергийно бедните домакинства, които:

  • са получавали целева помощ за отопление през предходния отоплителен сезон;
  • получават месечни социални помощи;
  • са с установена ≥50% трайно намалена работоспособност;
  • са с установени жилищни нужди и са настанени в социални (общински) жилища;
  • работят в затихващите сектори - въгледобивните дейности, производството на енергия от въглища, доставка на минно оборудване.

Г-жа Тилева обърна внимание на присъстващите, че Сдружения на собственици, които имат подадени заявления за финансова помощ в общината по други програми и процедури, е необходимо да подадат ново Заявление за участие, с което да бъде удостоверено по подходящ начин (чрез приложен протокол, решение или др.), че от страна на собствениците има желание и готовност за включване в проектно предложение по настоящата процедура.

Крайният срок за подаване на заявления, придружени с пълен пакет документи от страна на Сдруженията на собствениците в Община Раднево е до 17:00 ч. на 20.08.2024 г. /включително/. Общинска администрация следва да подаде готовите проектни предложения по процедурата по електронен път, чрез ИСУН 2020 до 19.09.2024г., 18:00 часа.

 

Контакти:

Областен информационен център Стара Загора

бул. „Митрополит Методи Кусев“ № 9

тел.: 042/603  526

e-mail: oic.stz@gmail.com

www.eufunds.bg

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.