Участие на ОИЦ-Ловеч в информационна среща по Програма „LIFE“

На 05.07.2024 г., от 10:00 ч., в конферентна зала на хотел „Лева“ в град Враца, ОИЦ – Враца проведе информационна среща на тема: „Oтворени покани по програма LIFE и други възможности за финансиране през 2024 година“, в която участие взеха представители на различни институции и бизнеса от региона, както и екипът на Областен информационен център – Ловеч.

Участниците в събитието имаха възможността да се запознаят с програма “LIFE”, която е финансов инструмент на Европейския съюз, подпомагащ проекти за опазване на околната среда, природата и климата на територията на ЕС. Програмата е създадена с цел допринасяне за изпълнението, актуализирането и развитието на политиката и законодателството на ЕС в областта на околната среда и климата чрез съфинансиране на проекти с европейска добавена стойност. Г-жа Силвия Рангелова, Ръководител на Националното звено за контакт, беше включена чрез онлайн връзка на събитието и представи най–важните моменти при изготвяне на проект за двете подпрограми: подпрограма „Околна среда“ и подпрограма „Действия по климата“. По програма „LIFE“ могат да участва всички, които са свързани с изпълнението на политиките за опазване на околната среда и могат да създават условия, с които да се решават редици проблеми, свързани с изменение на климата. Могат да се включат различни представители на бизнеса, НПО, институции свързани с околната среда и опазването и др., единствено физическите лица са недопустими. Конкурират се всички бенефициенти подготвили проект на територията на ЕС.

Откритите към момента покани за кандидатстване, както и тези, които предстои да бъдат отворени, са публикувани на https://cinea.ec.europa.eu/…/life-calls-proposals-2024_en.

На срещата беше представена и платформа за търсене на партньори, където всеки потенциален бенефициент може да създаде свое портфолио: http://www.life-bulgaria.bg/bg/partners/ .

Стоян Йотов и Силвия Горанова, представители на Фирма–изпълнител по рамков договор за дейностите по мониторинг на Програма „LIFE“, представиха добри практики на успешни проекти, без финансови корекции, както и доклад за напредъка по изпълнението на проект: „Възстановяване и подобряване природозащитния статус на приоритетни горски местообитания от мрежата Натура 2000 в България“ за периода 19.09.2017 г. – 14.06.2021 г.

В последния панел Цветана Иванова, Управител на ОИЦ – Враца, представи актуални възможности за финансиране на проектни идеи през 2024 г. по програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление /ЕФСУ/, както и информация за отворени за кандидатстване процедури с европейско финансиране.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.