При огромен интерес премина срещата за представяне на програмата за финансиране на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Кюстендил

Над 50 представители на сдружения на собственици, живущи в многофамилни сгради и други заинтересовани лица присъстваха на информационната среща за представяне на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“, организирана от Община Кюстендил. Участие в срещата взе и управителят на Областен информационен център – Кюстендил като представи условията за кандидатстване по процедурата.

Процедура  „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ е обявена за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., а финансирането е от Фонда за справедлив преход. Средствата от този фонд са предназначени за справяне с негативните социално-икономически и екологични въздействия и смекчаване на въздействието върху най-засегнатите райони на страната при прехода към климатична неутралност - областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, заедно с 10-те общини, свързани с Маришкия басейн.

Целта на процедура е изпълнение на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включително за намаляване на енергийната бедност в  тези региони. Допустими за участие по процедурата са сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, с най-малко четири самостоятелни обекта и с повече от един собственик и които са проектирани преди преди 26 април 1999 г.

Важен момент в програмата е присъждането на допълнителни точки за сгради, в които живеят лица, получаващи помощи за отопление или месечни социални помощи, които са с установена 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност, които са настанени в  социални (общински) жилища или са заети в затихващите сектори - въгледобивните дейности, производството на енергия от въглища (включително електрическа енергия, топлинна енергия и пара), доставката на специализирано минно оборудване. Приоритет се дава и на сгради с по-нисък клас на енергопотребление.

Допустими да кандидатстват по процедурата са общините, съгласно допустимия териториален обхват в партньорство със Сдружения на собствениците. Сдруженията на собствениците, които желаят да се включат в програмата, се обръщат за партньорство към общината като подават необходимият пакет от документи, сред които Обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за енергийни характеристики на сградата, както и обследване за установяване на техническите характеристики и Технически паспорт в срок до 12 август (за община Кюстендил).

 

ОИЦ - Кюстендил е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.