Два нови проекта с финансиране от НПВУ стартира Община Свищов

С встъпителна пресконференция и церемония „първа копка“ в гр. Свищов официално бе дадено началото на строителните дейности по изграждане на нов Младежкия център в крайдунавския град. Проектът „Изграждане на Младежки център в гр. Свищов“ се финансира с Договор № BG-RRP-1.009-0001-С01/10.01.2024 г. по Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Проектното предложение е на обща стойност 1 798 149 лева, с планирана продължителност от 30 месеца.

Проектните дейности предвиждат изграждане на изцяло нова сграда с конферентна зала, компютърна зала, учебни кабинети, офиси и др. След приключване на строителните дейности Младежкият център ще бъде оборудван и обзаведен. За нормалното му функциониране и протичане на дейностите, в центъра ще бъде назначен екип от медиатори, служители и персонал, които ще оказват индивидуална подкрепа на младежите.

В центъра ще се провеждат обучения за повишаване на квалификацията на младите хора в сферата на дигиталната грамотност, чуждоезиковото обучение, гражданско образование, професионална квалификация и други дейности.Ще се сформират клубове по интереси, които ще включват клубове за личностно развитие, спортни клубове, ателиета по изкуствата, дейности за повишаване на екологичната култура стимулиращи активното гражданско поведение и др. При реализация на различните дейности младежкия център активно ще взаимодейства с местната власт, различни институции и организации, както и с други младежки центрове на национално ниво.

С встъпителна пресконференция бе даден старт и на проект „Модернизация на образователната среда в сградата на филиал на ДГ „Васил Левски“, на ул. „Плевенско шосе“ № 5 в град Свищов“. Инвестицията се реализира съгласно договор № BG-RRP-1.007-0001-С01 по Националния план за възстановяване и устойчивост, Приоритетна ос „Образование и умения“, процедура код BG-RRP-1.007 „Модернизация на образователна среда“. По тази процедура от НПВУ община Свищов е първата в страната с одобрен за финансиране проект.

Общата стойност на проекта възлиза на 1 997 420 лева. Със средствата е планирано топлинно изолиране на покрив и стени, подмяната на горивната база и преминаване от отопление на нафта на електрическа енергия. С въвеждането на система за сградна автоматизация и управление (ССАУ) ще бъде улеснено и контролирано енергопотреблението в сградата.

Ще бъде изградена инсталация за загряване на вода от слънчева енергия, с монтиране на тривалентни бойлери захранвани от соларни панели и термопомпа. Ще бъдат осигурени и нови енергоспестяващи осветителни тела, а всички амортизираните кухненски съоръжения ще бъдат заменени с нови от най-висок клас енергоефективност. В резултат на изпълнението на проекта ще бъде повишена енергийната ефективност на сградата, която ще достигне клас „А“ на енергопотребление. Така ще се намалят енергийните разходи, ще се подобрят и гарантират здравословни, качествени условия за възпитание и грижи за децата и за работа на персонала, в съответствие с европейските изисквания. Срокът за изпълнение на заложените по проекта дейности е 26 месеца и те трябва да приключат до 06.02.2026 г.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt