Със средства от НПВУ ремонтират общежитието към ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Горна Оряховица

С официална церемония в гр. Горна Оряховица бе даден старт на дейностите по ремонт на общежитието към ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. На церемонията присъстваха зам.-кметовете на Горна Оряховица инж. Анелия Христова и Петя Иванова, служители от общинската администрация, временно изпълняващият длъжността директор на ПГХТ Иван Топузанов и негови колеги от учебното заведение, управителят на фирмата-изпълнител на строително-монтажните работи „Джамбо 33” Тодор Джамбазов и др.

Сградата и всички помещения в нея ще бъдат обновени с проект на обща стойност 5 259 461 лв., като финансирането е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), процедура BG-RRP-1.011 - „Ремонт и рехабилитация на общежития в системата на училищното образование“.

В общежитието към ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ не е извършван основен ремонт от построяването му преди повече от 40 години. Предстоящата реконструкция на сградата предвижда хидроизолация на покрива, монтаж на нова дограма, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт и модернизация на всички стаи и помещения, обособяване на самостоятелни санитарни възли, доставка на обзавеждане и оборудване, осигуряване на достъпна среда с изграждане на външен асансьор. Предвидено е и монтиране на нова пожаро-известителна инсталация, електрическа и ВиК инсталация, отоплителна система с котел на пелети, оборудване на кухненски помещения и др. След ремонта сградата ще премине от енергиен клас "Е" в енергиен клас "А".

С реализацията на заложените по проекта дейности ще бъде създадена благоприятна и модерна среда за живеене, учене и самоподготовка на децата настанени в общежитието. Изпълнението на проекта ще окаже пряко положително въздействие за общо 96 ученици, които са от други населени места. Осигурява се и равен достъп до образование на децата в неравностойно положение.

Срокът за изпълнение на проекта е 31 месеца, като дейностите трябва да приключат до 31 май 2026 г.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt