ПРЕДСТАВИХА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОДКРЕПА НА СЕМЕЙНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ПРЕДПРИЯТИЯ ОТ ТВОРЧЕСКИТЕ ИНДУСТРИИ И ЗАНАЯТИТЕ В ПЛОВДИВ

Информационният ден бе част от кампанията на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа. Участие в срещата взеха експертите на Областен информационен център - Пазарджик и Областен инфромационен център - Пловдив, представители на различни сектори на бизнеса от Пловдив, Пазарджик и други областни центрове от ЮЦР, предприемачи в творческия и занаятчийския сектор, общински администрации и граждани.

Присъстващите бяха запознати с условията и начина на кандидатстване по процедура BG16RFPR001-1.004 „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027 г. и получиха отговор на всичките си въпроси.

„За първи път пускаме подобна процедура, която е специфично насочена към семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаяти. За разлика от предходни процедури сме увеличили безвъзмездната помощ, която получават предприятията. За семейни предприятия е 75 %, а за творчески и занаятчийски е до 85 %“, поясни Радослав Ризов, и.д. главен директор и ръководител на Управляващия орган в Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа.

Процедурата е насочена към микро и малки предприятия, като същите могат да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. По процедурата ще се предоставя подкрепа и за въвеждането на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията. Допустими кандидати са микро и малки предприятия – семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите.

Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по индивидуалните проекти е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв.

Екипът на Областен информационен център – Пазарджик остава на разположение на всички заинтересовани страни, които имат нужда от допълнителна информация и разяснения по процедурата.

Таг