ОИЦ – Добрич проведе среща със Сдружение „Регионално управление на отпадъците - Добрич”

Михаела Козовска, експерт ИОУ от Областен информационен център – Добрич запозна членовете на сдружение „Регионално управление на отпадъците - Добрич“ с процедурата BG16FFPR002-2.004 „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци-втора“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027. На работната среща присъстваха г-жа Елена Балтаджиева – кмет на община Каварна, г-н Мариян Жечев - кмет на Община Шабла, инж. Симеон Симеонов – кмет на Община Тервел, г-н Павел Павлов – зам. кмет на община град Добрич, г-н Иван Пейчев – зам. кмет на Община Добричка, г-н Деян Димитров – зам. кмет от община Генерал Тошево, експерти и еколози от общините град Добрич, Крушари и Никола Козлево, както и г-жа Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер.

С общ бюджет от 145 713 845 лв. процедурата е насочена към осигуряване на съществен принос към изпълнение на изискванията след 2023 г. за задължително разделно събиране на биоотпадъците, за постигане на целите към 2030 г. за разделно събиране и рециклиране и за намаляване на количествата депонирани битови отпадъци. Конкретни бенефициенти са общо 78 общини от 14 Регионални сдружения за управление на отпадъците (РСУО), в т.ч. осемте общините от Област Добрич. Общините могат да кандидатстват самостоятелно или в партньорство с общини от едно и също РСУО.

Максимален размер на безвъзмездното финансиране е до 807 лв./тон при изграждане на инсталация за компостиране и до 551 лв./т. при надграждане с подобряване/модернизиране на технологията на съществуващи общински инсталации за компостиране. Задължително кандидатите финансират проектно предложение в размер на минимум 20% от общия размер на допустимите разходи по проекта.

В проектно предложение задължително се включват дейностите по изграждане, разширяване и/или надграждане на системите за разделно събиране и транспортиране на битовите биоразградими отпадъци; рециклиране на разделно събрани биоразградими битови отпадъци и/или надграждане на съществуващи общински инсталации за компостиране с подобряване/модернизация на технологията за рециклиране на разделно събрани биоразградими  битови отпадъци. В проектно предложение трябва да се предвидят мерки за повишаване на осведомеността и поведението за устойчиво управление на отпадъците в региона. Допустими за финансиране са и дейности свързани с изготвяне на предварително проучване, устройствено планиране, идейно проектиране на инсталацията за компостиране и съпътстващата инфраструктура, консултантски услуги и др.

Крайният срок за кандидатстване е 05 януари 2025 г., вкл. чрез системата ИСУН 2020 https://eumis2020.government.bg/

В края на срещата, представителите на Сдружението обсъдиха намеренията си за кандидатстване; подготовката на изискуемите документи; належащите решения, които трябва да се вземат в кратки срокове и др. Г-жа Петкова представи някои данни относно работата на Регионалното депо, които биха могли да бъдат основа за проектни предложения за изграждане, разширяване и/или надграждане на общинските и регионалната системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци.

Геновева Друмева, управител на ОИЦ-Добрич обърна внимание на крайните срокове за кандидатстване по процедурата BG16FFPR002-2.005 „Рекултивация на регионални депа/клетки на регионални депа за битови отпадъци - втора“. Тя е насочена към техническа рекултивация на запълнени регионални депа или клетки на регионални депа за битови отпадъци с преустановена експлоатация, които трябва да бъдат закрити. Бе взето решение процедурата да бъде представена подробно пред членовете на Сдружението след издаването на решението/заповедта на директор на РИОСВ за извеждане от експлоатация.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg