ИЗНЕСЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЩАНД НА ОИЦ-ЛОВЕЧ В ТЕТЕВЕН

                  На 26 юли 2024 г., в периода 10:00 – 12:00 ч., Областен информационен център – Ловеч проведе седмата си изнесена приемна в Тетевен, в рамките на лятната информационна кампания на Центъра в област Ловеч. Фокусът беше към семейните предприятия, творческите индустрии и занаятчиите, както и ваучерните обучения на заети и безработни лица към Агенцията по заетостта. Мобилният щанд на ОИЦ-Ловеч беше разположен на открито на Централния площад през сградата на Община Тетевен. Заинтересованите посетители получиха информация относно актуални и предстоящи възможности за финансиране на проектни идеи през 2024 г.

                   Експертите от ОИЦ-Ловеч акцентираха върху отворената в момента процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Поканата е насочена към микро- и малки предприятия, които могат да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. По процедурата ще се предоставя подкрепа и за въвеждането на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията. Допустими са и разходи за консултантски услуги за подготовка на проектното предложение. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по индивидуалните проекти е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв., а безвъзмездната помощ е до 75 % за семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и до 85 % за предприятията от сектора на занаятите. Процедурата е с краен срок за електронно подаване на проектни предложения: 16:30 часа на 16.09.2024 г.

                   Сред тетевенци, най-голяма заинтересованост се забеляза относно условията за обучение по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица” на Агенция по заетостта, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. По този проект заетите лица имат възможност да преминат безплатни обучения за придобиване/повишаване на професионална квалификация, както и за придобиване на умения по ключови компетентности. Заявленията за ваучери за обучения се подават само електронно на следния линк: https://cuts.top/EW-T. Жителите на Тетевен проявиха интерес и към курсовете за безработни лица и дигитална компетентност, които са актуални в момента в ресора на Агенцията по заетостта.

                   От 11 юли 2024 г., в рамките на 3 месеца, земеделските стопани могат да кандидатстват по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.  Касае се за извършване на инвестиции и дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда, включително ВЕИ - закупуване и инсталиране на пречиствателни съоръжения, оборудване и съоръжения за съхраняване, третиране и оползотворяване на отпадъци в резултат на извършената преработка на селскостопански продукти, както за съхраняване на отпадъчни и технологични води, включително инсталации за пречистването им в преработката и маркетинга. Размерът на субсидията за одобрени проектни предложения е до 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи. Кандидатите по процедурата трябва да имат регистриран и действащ обект за преработка на земеделски суровини за получаване на продуктите, описани в бизнес плана, да са извършвали дейност най-малко 36 месеца.

                  Посетителите на откритата приемна в гр. Тетевен получиха информационни и рекламни материали на Областен информационен център - Ловеч, както и листовки с информация за програмите с европейско финансиране през настоящия програмен период, възможностите за бизнеса през 2024 г.

                  До края на информационната си обиколка, експертите на Центъра остава да се срещнат на 31.07.2024 г. с обществеността на гр. Луковит и околностите. Екипът на ОИЦ-Ловеч е на разположение за предоставяне на безплатна информация на място в офиса (сградата на Барокови къщи, ет.1), на тел. 068 604-297, електронна поща oic.lovetch@gmail.com, както и на FB страница: Областен информационен център Ловеч.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.