МИГ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - ГЪРМЕН - ХАДЖИДИМОВО СТАРТИРА ПРОЕКТ „ВКУСОВЕ ОТ ПИРИН И РОДОПИТЕ – ЕЛА И ОПИТАЙ“

СНЦ "Местна инициативна група - Гоце Делчев - Гърмен - Хаджидимово" подписа договор за предоставяне на финансова помощ по проект „Вкусове от Пирин и Родопите – Ела и опитай“. Проектът е за вътрешнотериториално сътрудничество между две местни инициативни групи, изпълняващи стратегии за местно развитие - СНЦ "Местна инициативна група - Гоце Делчев - Гърмен - Хаджидимово" и СНЦ „Местна инициативна група - Високи Западни Родопи - Борино - Доспат - Сърница“. Финансира се по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Проектът е насочен към устойчивото развитие на местните общности и реализиране на съвместни инициативи за промотиране на местната идентичност на база на специфичния териториален потенциал, продукти и производства от местен характер, като предпоставка за осигуряване на принос към повишаване на разпознаваемостта и конкурентоспособността на териториите и атрактивността на местните продукти като стимул за местно развитие.

Проектът има за цел да обедини партньорските местни инициативни групи за осъществяване на съвместни дейности, допринасящи за устойчивото развитие на местните общности и реализиране на съвместни инициативи за промотиране на местната идентичност на база на специфичния териториален потенциал, продукти и производства от местен характер.

Общата стойност на проекта е в размер на 195 554,00 лева и включват изпълнение на следните основни дейности:

1. Разработване на съвместно приложение (уеб базирана платформа) за промотиране на местната идентичност, на база на специфичния териториален потенциал и продукти и производства от местен характер;

2. Придобиване на материални активи за провеждане на промоционални събития;

3. Провеждане на проучвания, свързани с местната идентичност, специфичен потенциал за промотиране на територията чрез продукти и производства от местен характер;

4. Провеждане на съвместни събития, срещи и др. на териториите на двете местни инициативни групи, вкл. две изложения на местни продукти и производства, включително дегустации и кулинарни демонстрации при приготвянето на местни ястия и два съвместни уъркшопа за споделяне на опит и обмен на добри практики, трансфер на знания и изграждане на капацитет в областта на ефективна комуникация, реклама и брандиране на местните продукти и производства, скъсяване на веригите на доставки и стимулиране въвеждането на иновативни дейности на местно ниво.

Изпълнението на дейностите по проекта ще продължи до 15 септември 2025 г.

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com