Информация за успешно изпълнен проект „Съхраняване и развитие на местното културно наследство на територията на община Момчилград“

Информация за успешно изпълнен проект „Съхраняване и развитие на местното културно наследство на територията на община Момчилград“, по процедура за подбор на проектни предложения BG06RDNP001-19.425МИГ Момчилград – Крумовград, мярка 21 „Съхраняване, развитие и валоризиране на местното културно наследство”

ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД успешно изпълни проект „Съхраняване и развитие на местното културно наследство на територията на община Момчилград“, съгласно АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  № BG06RDNP001-19.425-0002-C01, сключен между Община Момчилград, ДФ „Земеделие” и МИГ - общини Момчилград и Крумовград  по Процедура чрез подбор на проектни предложения № BG06RDNP001-19.425 – МИГ Момчилград - Крумовград, мярка 21 „Съхраняване, развитие и валоризиране на местното културно наследство“ от Стратегия за Водено от общностите местно развитие по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020.

Обща стойност на проекта: 49 750,00 лв., от които 4 975 лв. от ЕЗФРСР и 44 775 лв. национално финансиране.

Период на изпълнение на проекта: 16.12.2022 г. - 30.06.2025 г. 

Дейностите по проект „Съхраняване и развитие на местното културно наследство на територията на община Момчилград“ приключиха успешно в рамките на указания срок по договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Изпълнена е целта на проекта - съхраняване на културно-историческото наследство на територията на Община Момчилград чрез изработване на макет тип скулптура и организиране на изложба, посветена на местните жители.

Чрез реализиране на проектното предложение е изработен, доставен и монтиран макет тип скулптура от две човешки фигури в реален размер, в обща композиция с постамент – тип пейка. Скулптурата изразява съвместното съжителство между представителите на различните етнокултурни общности и културно-историческото наследство на територията на община Момчилград.          

По проекта е организирана и временна изложба на тема „Момчилград през годините“ с 20 броя фотографии от близкото минало, предоставени от местните жителите. Снимките са поставени на 10 двустранни метални стойки с водоустойчиви пана, закупени по проекта.

Всички изпълнени дейности са свързани със съхраняване на етническата пъстрота на населението, опазване и развитие на уникалното материално и културно - историческо наследство на територията на община Момчилград.

Областен информационен център - Кърджали е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУв България.

Областен информационен център – Кърджали

Тел.: 0361 65334

E-mail: oic_kardjali@abv.bg

www.eufunds.bg