Община Шабла - партньор в проект по Програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027

Проектът LEARN4SEA „Иновативно съвместно обучение за природосъобразно поведение на общностите в Черноморския басейн“ обединява пет организации от четири държави за опазване на Черноморския басейн. Водещ е Румънският център за подготовка и повишаване на квалификацията на морския персонал – CERONAV, а партньори са Община Шабла, Асоциация за изследване и развитие на Черноморското крайбрежие и р. Дунав - България, Национална агенция по околна среда – Грузия и Университет Piri Reis – Турция.

Основната цел на проекта е да се разработят и изпълнят съвместни действия и кампании за повишаване на обществената осведоменост относно опазването на екосистемите в Черноморския басейн и намаляването на всички форми на замърсяване. Той е насочен към подобряване на природосъобразното поведение на гражданите, култивиране на екологично съзнание и съответни действия сред гражданите чрез съвместни решения за укрепване на капацитета на местните администрации и действия на различни образователни нива.

Ще бъдат разработени инструменти, които ще позволят по-добро разбиране на проблемите на околната среда, за да се стимулира желанието за действие и подкрепа на инициативи за опазване й във всички сегменти на широката общественост. Ще бъде създадена мрежа от информационни центрове за околната среда, свързани чрез неформална цифрова образователна платформа за регионите от Черноморския басейн. Тя ще предоставя данни, събрани от сензори, разположени на различни места в четирите участващи държави. Ще се организират събития, информационни сесии в училищата и пилотни действия за опазване на околната среда, включително демонстрации за събиране на отпадъци от плажовете и водната повърхност. Ще бъде разработено ръководство с препоръки за властите с предложени мерки за установяване на ефективно и дългосрочно сътрудничество с цел по-добра защита на околната среда и намаляване на замърсяването, както и иновативна методология за оценка на качеството на въздуха и водата въз основа на анализ на събраните данни.

Проектът LEARN4SEA „Иновативно съвместно обучение за природосъобразно поведение на общностите в Черноморския басейн“ е съфинансиран от програмата Интеррег NEXT “Черноморски басейн” 2021-2027, и е с общ бюджет от 823 980 евро. Безвъзмездното финансиране е 741 582 евро. Бюджета на Община Шабла е 148 661 евро, а съфинансирането от нейна страна е 2 973 евро. Срокът на изпълнение на проектните дейности е до август 2026 г.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg