ДГ „Радост“, гр. Лясковец участва в проект „Силен старт“ по Програма „Образование“ 2021-2027 г.

Детска градина „Радост“, гр. Лясковец е сред одобрените детски заведения участващи в проект BG05SFPR001-1.003-0001 „Силен старт“, финансиран от Програма „Образование“ 2021-2027 г. Проектът, който е с общ бюджет от 105 400 000 лв., се реализира от Министерството на образованието и науката (МОН). Средствата са от Европейския социален фонд и националния бюджет и ще бъдат инвестирани във висококачественото образование и грижи в ранна детска възраст. Дейностите в подкрепа на децата и техните семейства ще се реализират в продължение на 5 години, като през този период ще бъдат обхванати общо над 75 000 родители и деца в градини и яслени групи в страната.

Една от основни цели на проекта е да се разгърне потенциалът за личностно развитие в предучилищното образование с оглед по-успешна социална реализация. По проекта „Силен старт“ ще се предоставя допълнителна подкрепа за развитие на деца със СОП, в риск, с хронични заболявания и изявени дарби за трайното приобщаване в предучилищното образование. За целта ДГ „Радост“ в гр. Лясковец ще може да наема психолози, логопеди и ресурсни учители. Чрез финансирането на тази дейност ще се подобрят възможностите за осъществяване индивидуална и групова работа за психо-социална рехабилитация, както и за подкрепа на развитие на интересите и способностите на децата с изявени дарби.

Във фокуса на проекта е трайното приобщаване на деца в предучилищното образование, за да се намали броят на отпаднали от образователната система. Чрез различни инициативи и мероприятия родителите също ще бъдат активно включвани в процеса на предучилищно образование и в живота на образователната институция. По проекта са предвидени и обучения на педагогически и непедагогически специалисти, които предоставят експертно-методическа помощ по дейностите за личностно развитие.

Детска градина „Радост“, гр. Лясковец участва и в проект № BG05M2OP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР) 2014-2020 г., който също се изпълнява от Министерството на образованието и науката. Целева група в детското заведение са децата от предучилищна възраст, педагогически специалисти и непедагогически персонал. По този проект от 1 юли 2024 г. в ДГ „Радост“ са назначени психолог и помощник-възпитател.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt