В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕНА МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА РИБАРСКА ГРУПА

Община Котел подписа договор с Министерство на земеделието и храните за изпълнение на проект “Подготвителни дейности за създаване на МИРГ „Котел, Сливен, Нова Загора и Твърдица“ по Процедура BG14MFPR001-3.001 „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие” на Програма „Морско дело, рибарство и аквакултури“ 2021-2027 г. на обща стойност 29 910 лв.

Средствата се предоставят за съвместни действия реализирани в партньорство между четирите общини от област Сливен и заинтересовани страни, представители на стопанския и нестопански сектор за подготвителни дейности по създаване на МИРГ "Котел, Сливен, Нова Загора и Твърдица".

Проектът има за цел изграждане на капацитет у местните общности и осъществяване на подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегия, която да допринесе за развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и производство на аквакултури, във вътрешните райони на страната на територията на четирите общини от област Сливен. За постигането на тази цел ще бъде приложен интегриран пакет от активности, включващ: учредяване на местно партньорство; популяризиране на процеса на разработване на стратегия за ВОМР, с цел осигуряване на публичност и информираност; обучение на местни лидери и заинтересовани страни; проучвания и анализ на територията; изготвяне на стратегия. Резултати от изпълнението на проекта ще бъдат регистрирана местна инициативна рибарска група (МИРГ) "Котел, Сливен, Нова Загора и Твърдица" и разработена стратегия за Водено от общностите местно развитие.

Срокът за приключване на проекта е м. декември 2024 г.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.