Енергийна ефективност на образователна инфраструктура в Община град Добрич

Община град Добрич представи изпълнението на инвестициите в образователната инфраструктура, финансирани по Механизма за възстановяване и устойчивост. Павел Павлов, зам.-кмет "Стратегическо развитие и икономика" запозна присъстващите с целите, основните дейности и резултатите, които се очаква да се постигнат след изпълнението на шестте проекта. Финансирането е на обща стойност 18 509 343 лв., осигурени от Фонда за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз по процедурите BG-RRP-1.007 „Модернизация на образователна среда” и BG-RRP-1.011 „Ремонт и рехабилитация на общежития в системата на училищното образование”.

Инвестициите по процедурата за модернизация на образователна среда предвиждат основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 3 детски градини (ДГ 32 „Зорница“, ДГ №23 „Звездица“, ДГ №27 „Славейче“) и 2 училища (ОУ "Стефан Караджа", СУ „Любен Каравелов“). Целта е да се увеличи дела на обновената и високо енергийно ефективна образователна инфраструктура от една страна. От друга, да се осъвремени и подобри съществуващата материална база, което от своя страна да предложи на деца и ученици, вкл. от уязвимите групи, по-добри и съвременни условия за възпитание, социализиране, образование и обучение.

С надграждащ проект в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Ученическо общежитие гр. Добрич ще се изпълни основен ремонт, доставка на оборудване и обзавеждане на ученическото общежитие за осигуряване на по-добри условия за живот и обучение на учениците. Сградата вече е постигнала енергиен клас „А“ в предходен проект.

В резултат от изпълнението на проектните дейности изцяло ще бъдат обновени и въведени в експлоатация шест сгради от общинската образователната инфраструктура, с обща РЗП 20053 кв. м., с достигнат нормативен клас на енергопотребление „А“ и „В“. На 2 296 деца и ученици ще бъде осигурена привлекателна, благоприятна, включваща, иновативна, енергийно ефективна, подкрепяща и мотивираща здравословна и безопасна среда за обитаване, обучение и възпитание

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg