ОБЩИНА СЛИВЕН ИЗПЪЛНЯВА ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ХРАНИ И ОСНОВНО МАТЕРИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ 2021-2027 Г.

От м. септември Община Сливен изпълнява дейности по нов проект за детска кухня във връзка с подписано партньорско споразумение с Агенция за социално подпомагане по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR003-1.006 „Детска кухня“. Финансирането е по линия на Програма „Храни и основно материално подпомагане“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейски социален фонд плюс.

Целта на проекта е осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3-годишна възраст, допълнено със специфична съпътстваща подкрепа за социално приобщаване и преодоляване на последиците от бедността.

В рамките на проекта се предоставя помощ под формата на ваучери за детска кухня в Община Сливен, предназначени за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, на които се приготвя само обедно хранене и не е осигурено хранене по друг ред.

Допустимите потребители за подпомагане с ваучери за детска кухня се определят от Дирекция „Социално подпомагане“ - Сливен, като се включват деца, в т.ч. и деца с увреждания на:

• семейства без доходи или с ниски доходи, които не са в състояние или са в затруднение да осигурят здравословно и пълноценно хранене на децата си;

• самотни родители (осиновители) с ниски доходи;

• приемни семейства и семейства на роднини или близки, при които има настанени деца;

• деца, които не са записани и не посещават детска ясла

Помощта се предоставя на лицата след оценка на дохода, нивото на материалното лишение и необходимостта от този вид подкрепа.

Срокът на проект „Детска кухня“ е до 30 ноември 2025 г.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.