Областен информационен център – Стара Загора заедно в инициатива на местни организации

На 25 септември 2024 г., Областен информационен център – Стара Загора представи дейността си на среща, организирана от териториалното подразделение на Агенцията по заетостта „Бюро по труда“ – Стара Загора и Община Стара Загора.

В събитието, което се проведе в общинската зала „Иван Вазов“  взеха участие 29 фирми и организации, които предлагат различни работни места, а над 600 бяха търсещите работа лица: безработни, заети (които желаят да си сменят работата), учащи се, които желаят да работят през свободното си време. Основна цел на събитието бе да се осъществи директна среща между търсещите работа лица и работодателите в област Стара Загора.

Пред присъстващите Габриела Горанова - Димчева, заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта обясни, че в момента има голям избор от обучения към Бюрата по труда както за заети, така и за безработни лица. Има възможност за дигитални обучения, които са сравнително кратки и в различна форми- онлайн и на място. В момента по проекти с европейско финансиране се осъществяват и обучения за професионална квалификация и ключови компетентности като езикови умения.

Експертите на Областен информационен център – Стара Загора, Мариана Стоилова и Даниела Кънева, представиха дейността на центъра и безплатните услуги, които се предлагат в офиса. Възможностите за финансиране с европейски средства от различните финансови инструменти бяха разяснени както на търсещите своята реализация посетители, така и на фирмите – работодатели.  Разяснени бяха политиката и целите на ЕС за солидарност, чрез достигане на средствата до максимален брой нуждаещи се от подкрепа за своето развитие. Обсъдени бяха и актуалните към момента и очаквани възможности за финансиране по програмите от Споразумението за партньорство и програмите за трансгранично сътрудничество, Стратегическия план за развитие на селските райони, Националния план за възстановяване и устойчивост и други. Всички получиха актуални информационни материали за възможностите за финансиране от ЕСИФ и ЕФСУ.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз.