Община Добрич предоставя топъл обяд на нуждаещи се

От 01 октомври 2024 г. Община град Добрич стартира предоставянето на топъл обяд по проект BG05SFPR003-1.001-0181-C02 "Топъл обяд в Община град Добрич". Средствата по проекта са в размер на 180 063 лв. от Програма за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейски социален фонд плюс. Дейностите ще се реализират до 30 април 2025 г.

Основна цел на проекта е да добави принос към цялостната национална политика за смекчаване и намаляване на бедността и за преодоляване на социалното изключване,  чрез осигуряване на подкрепа за преодоляване на основните идентифицирани лишения от храна и основни материали за осигуряване на нормални условия за живот на хора, които живеят в крайна бедност, изпитват тежки материални лишения и живеят в социална изолация.

С топъл обяд, включващ супа, основно ястие и хляб ще се подпомогнат уязвими граждани, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Такива са лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери; лица, обект на социално подпомагане; лица с ниски доходи и в затруднена и уязвима ситуация; скитащи и бездомни лица; и граждани на трети страни от уязвими групи. В допълнение ще се предоставят и съпътстващи мерки, които да подпомогнат социалното приобщаване на лицата от конкретните целеви групи.

Осъществяването на проекта ще разшири кръга от социални услуги предоставяни в домашна среда,  и насочени към най-нуждаещите се лица, включително деца. Подпомагането с топъл обяд ще подобри качеството на живот на лицата от целевите групи, ще допринесе за намаляване на бедността и за преодоляване на социалното изключване.

Документи за включване към дейностите по проекта се приемат в Домашен социален патронаж, в сградата на Дома за стари хора всеки работен ден от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg