Община Монтана въвежда модерно, екологично и енергоефективно улично осветление по европейски проект

Модерно, екологично и енергоефективно улично осветление въвежда Община Монтана. Мерките се реализират в рамките на проект „Енергийно ефективни системи за улично осветление в град Монтана“, финансиран по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление - покана 1“ по приоритетна ос „Нисковъглеродна икономика“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Основната цел на проекта е да повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системата за външно изкуствено осветление и да се подобрят условията на живот на населението в общината. Общата стойност на инвестицията е 926 500 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е 901 100 лв., а останалата част е съфинансиране от Община Монтана.

Използваното електричество за улично осветление в Монтана ще намалее с 30% след приключването на проекта, съобщи на пресконференция ръководителят му инж. Калин Каменов. До февруари следващата година ще бъдат монтирани 1869 нови осветителя на мястото на съществуващите 1730 стари натриеви лампи с високо налягане. Ще бъде въведена и интелигентна система за контрол, наблюдение и управление на уличното и парковото осветление, с която ще се прецизира и времевият график за включване и изключване. Освен икономия на средства и намаляване на вредните емисии във въздуха, ще се постигне и по-добра осветеност на града през нощта. Реконструкцията и модернизацията обхваща централната част на града, жилищните комплекси „Плиска“ и „Младост“, както и Живовския квартал.

Община Монтана е одобрена и за втория етап на модернизация на уличното осветление, като към настоящия момент вече има подписан договор за финансирането на проекта и предстои процедура за избор на изпълнител, каза зам.-кметът Тихомир Антонов.

С реализацията на двата етапа уличното осветление в целия град ще бъде подменено на 100% до края на 2025 г.