Международна партньорска среща по проект TANDEMS в Габрово насърчава сътрудничеството и обмена на опит в сферата на енергийните общности

Международна партньорска среща по проект TANDEMS в Габрово насърчава сътрудничеството и обмена на опит в сферата на енергийните общности

От 14 до 16 октомври 2024 г. в Габрово ще се проведе международна партньорска среща по проект № 101077514 „Сътрудничество между градове/региони и енергийни общности като средство за ускоряване на енергийния преход“ (TANDEMS), финансиран по програма „Лайф“ на Европейския съюз. Събитието ще събере експерти и представители на местни власти и граждански организации от Белгия, Нидерландия, Австрия и България, за да обсъдят добри практики и модели за развитие на енергийните общности.

Областен информационен център – Габрово също ще вземе участие в срещата, като представи пред международните партньори информация за успешните местни инициативи и усилията на Общината за насърчаване на гражданското участие в енергийната трансформация.

Програмата на събитието включва: 

14 октомври: Презентации на пилотни проекти от участващите енергийни общности, последвани от уъркшоп за взаимодействие с гражданите и работа с различни заинтересовани страни.

15 октомври:Дискусии по политически въпроси и обиколка на ключови проекти в Габрово, демонстриращи потенциала на енергийните общности за развитие на ВЕИ и постигане на енергийна независимост.

16 октомври: Среща с представители на Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) и български участници, където ще бъдат представени възможности за финансиране на проекти в областта на чистата енергия и иновациите.

Специален акцент по време на срещата ще бъде пилотния проект на Община Габрово NetZeroHero, част от  NetZeroCities, който цели да покаже как градовете могат да постигнат климатична неутралност чрез енергийно ефективни решения и активното включване на гражданите.

Община Габрово ще представи пред международната аудитория своите амбициозни цели за изграждане на две фотоволтаични централи до 2025 г. с активното участие на около 50 граждани във всяка общност и планираните допълнителни инвестиции в енергийната ефективност до 2030 г.

За повече информация относно проекта TANDEMS и предстоящата среща можете да посетите:
Проект TANDEMS: [https://lifetandems.eu/](https://lifetandems.eu/)
Информация за енергийната общност на Габрово: [https://gabrovo.bg/bg/page/1625](https://gabrovo.bg/bg/page/1625)