Враца бе домакин на форум Digital4Vratsa

Екипът на ОИЦ-Враца  взе участие конференцията Digital4Vratsa, която  се проведе на 5 октомври в Градска концертна зала, гр. Враца. Управителят на ОИЦ-Враца представи пред форума презентация на тема: Внедряване на иновациите в предприятията в град Враца и представи успеваемостта на Програмите от новия програмен период 2021-2027. Фирмите в Северна България ще имат очаквано финансиране през следващата 2025 г. Управляващият орган на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) публикува за обсъждане проект на Индикативна годишна работна програма (ИГРП) на ПКИП за 2025 г., чрез която в българската икономика ще бъдат инвестирани близо 3 млрд. лв. Тя е продължение на приключващата ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ще се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа. Работата по нея ще започне до края на годината. Програмата предвижда продължаване на подкрепата за микро, малките и средни предприятия в страната. Първата процедура по нея ще е насочена именно към тях, като ще са възможни и партньорства с големи компании. Фирмите ще кандидатстват за грантово финансиране на обща стойност 127 млн. лв. за научни изследвания и внедряване на иновативни решения за производствата им. Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за научни изследвания и развойна дейност във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на компании от по-високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0.

 https://www.mig.government.bg/wp-content/uploads/2024/10/proekt_igrp_pkip_2025.pdf

Събитието във Враца имаше за цел да представи последните тенденции и предизвикателства пред бизнеса в дигиталната сфера, както и да популяризира дигитализацията като средство за разширяване на възможностите ни. Digital4Vratsa е част от мащабния проект Digital4Bulgaria, който през 2024 година ще се проведе общо в тринайсет от големите градове в страната. Основната цел на конференцията е местните предприемачи да се запознаят с предизвикателствата и новите бизнес възможности, както и да станат част от първата бизнес социална мрежа в страната - Digital4.Network.

Във форума  взеха участие представители на водещи компании от Община Враца и региона, ученици, студенти, институции  и медии.