ОИЦ – Благоевград взе участие в работна срещна с представители на Търговско-промишлена палата - Благоевград, Македонско - българска стопанска камара и Стопански факултет при ЮЗУ – Благоевград

Обмяна на опит и възможностите за добро сътрудничество, в бизнес отношенията между България и Република Северна Македония, дискутираха експерти на среща в Благоевград. Фокус на събитието беше обсъждането на възможностите за развитие на инвестициите на територията на пограничните райони в двете страни.

Ивана Темелковска, член в Македонско - българската стопанската камара сподели, че фирмите в Република Северна Македония, които  използват възможностите за такова  финансиране, са малко и поясни, че липсата на консултанти, които добре познават начините на кандидатстване по европейските програми, е причина бизнесът в западната ни съседка да не се възползва от възможностите за финансиране от Европейския съюз. Ролята на камарата е именно да насърчава малки и средни предприятия като им съдейства да кандидатстват за финансиране от европейските фондове.

„Възможности за развитие на бизнес идеи между населените места  от двете страни на границата има и по програмите за трансгранично сътрудничество България – Северна Македония 2021-2027 г.", каза на срещата управителят на ОИЦ – Благоевград  Бисер Младенов. 

На събитието присъства и доц. д-р Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси и отчетност“ в ЮЗУ – Благоевград, която сподели добрия опит на университета по международни програми, финансирани със средства от ЕС.

Представителите на Търговско-промишлена палата в Благоевград, която е съучредител на Македонско-българската стопанската камара, изразиха готовност за по-чести срещи и ползотворни контакти в полза на бизнеса от двете страни на границата.

Македонско-българската търговска камара е създадена през 2011 г. и е сдружение, което съдейства и насърчава развитието на предприемачеството в двата погранични региона. Председател на сдружението е г-жа Биляна Митева.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Десислава Атанасова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/40 57 68, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com