ОИЦ – Монтана проведе годишния си цикъл от информационни срещи в общините от областта

Цикъл от срещи под формата на открити приемни в 10-те общини от областта проведе Областният информационен център в Монтана. Пред представители на териториалните администрации, неправителствени организации и бизнеса, както и пред заинтересовани граждани, експертите представиха актуални и предстоящи възможности за кандидатстване по програмите, финансирани от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021 – 2027 г. Присъстващите бяха запознати с целите, допустимите кандидати, дейности и разходи, както и с бюджета и размера на безвъзмездната финансова помощ по отворените и предвидените за отваряне процедури.

Най-голям интерес предизвикаха процедурите „Младежка инициатива „Алма“, „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“ и „Нови умения“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027.

Целта на процедурата „Младежка инициатива „Алма“, която бе планирана за отваряне през третото тримесечие на годината, е да се окаже подкрепа на уязвими млади хора до 29 години да подобрят възможностите си за включване на пазара на труда чрез индивидуален подход, включващ обучение, консултиране и стажуване в приемаща организация за период от 2 до 6 месеца в друга държава – членка на Европейския съюз. Допустими кандидати са работодатели, социални партньори, неправителствени организации (НПО), Агенция по заетостта, доставчици на посреднически услуги на пазара на труда, субекти на социалната и солидарна икономика, вкл. социални предприятия.

Да се предоставят възможности за развитие на социалните предприятия чрез създаването на устойчиви работни места за групите в неравностойно положение, което ще доведе до намаляване на риска от бедност и социална изолация, е основната цел на процедурата „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“. Тя се очаква да бъде отворена до края на годината, а проекти по нея могат да подават Общини, общински предприятия, НПО, работодатели, кооперации, юридически лица с нестопанска цел, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания.

Регистрирани по Търговския закон предприятия пък ще могат да кандидатстват по „Нови умения“, чиято цел е чрез предоставяне на възможности за квалификация, преквалификация и придобиване на нови умения да подпомогне работещите да се адаптират към съвременните изисквания на работодателите. Индикативният срок за отваряне на процедурата бе второто тримесечие на тази година.

По време на откритите приемни експертите от ОИЦ – Монтана представиха и процедурите „Въвеждане на технологии от областта на индустрия 4.0 в предприятията“ и „Защита на права по индустриална собственост в предприятията“ по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 – 2027, предвидени за отваряне в периода ноември 2024 – февруари 2025 година, както и актуалната процедура „Активни и компетентни организации на гражданското общество за повишаване на добавената стойност на политиката на сближаване на България“ по Програма „Техническа помощ“ 2021 – 2027.  

Последната среща от годишния цикъл се проведе в офиса на Областния информационен центъра в Монтана с експерти в сферата на социалните услуги.