Информационна среща за малкия и среден бизнес в Габрово

Областен информационен център – Габрово проведе информационна среща, на която представи предстоящите възможности за финансиране на бизнеса. Събитието се състоя в Бизнес център SCIENTIA, град Габрово, и привлече представители на малки и средни предприятия от региона, които имаха възможността да се запознаят с новостите и перспективите за подкрепа на своята дейност.

В своята презентация управителят на Центъра, Маринела Събева, акцентира върху предстоящата процедура за въвеждане на технологии от Индустрия 4.0, която се очаква да бъде обявена до края на 2024 г. Тази мярка ще се изпълнява в комбинация с дългови инструменти по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и цели да подпомогне бизнеса при внедряване на иновативни технологии и процеси.

Особено внимание беше обърнато на първата по рода си процедура, насочена към подкрепата на конкретен регион – Северния. Тази инициатива е насочена към внедряването на нови производствени модели от страна на малки и средни предприятия, с цел стимулиране на регионалната икономика и създаване на благоприятна среда за бизнес развитие. Уникалността на тази мярка се състои в подкрепата за предприятията в Северния регион, които ще имат възможност да станат по-конкурентоспособни и устойчиви на пазара.

Присъстващите бяха информирани и за възможностите да се възползват от иновативни грантове за подкрепа на научно-интензивни услуги, които ще спомогнат за въвеждане на нови продукти, процеси или услуги по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 (ПНИИДИТ). Обявяването на тези грантове се очаква до края на 2024 г., като основната цел е насърчаване на иновациите и дигитализацията в предприятията.

Особен интерес предизвика и представеният график за обявяване на множество процедури по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., насочени към млади и нови земеделски стопани, инвестиции в малка по мащаб инфраструктура, подпомагане на малки земеделски стопанства, подкрепа на организации на производители, инвестиции в неселскостопански дейности и инфраструктура за напояване. Приемите по всички тези мерки предстоят през ноември и декември 2024 г.

Събитието премина при засилен интерес и активно участие от страна на бизнеса, който оцени възможността да получи актуална информация за предстоящите програми и условия за кандидатстване, и заяви готовност да се възползва от представените възможности за развитие и растеж.