ГРАД ВРАЦА – GREEN CITY

   Община Враца ще закупи нови 6 електрически автобуси и 3 зарядни станции, с което ще допринесе за подобряване на услугите на обществения междуселищен транспорт и привличане на по-голям брой пътници по договор за финансиране на предложението за изпълнение на инвестиция  по процедура BG-RRP-8.013 „Екологосъобразна мобилност“, инвестиция C8.I7 „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност, Националния план за възстановяване и устойчивост“, която стартира  на 22.04.2024 г. и е с продължителност 24 месеца. Основната цел на предложението за изпълнение на инвестиция (ПИИ) е да се изпълнят мерки за устойчива градска мобилност в партньорство, осъществено между общините Враца и Монтана и операторите на обществена услуга за превоз на пътници, с цел подобряване транспортната система и свързаност по между им. С реализирането на предложението за инвестиция, ще се постигнат специфични цели :

  1. Изпълнение на мерки за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи в общините Враца и Монтана;
  2. Създаване на обществен транспорт с по-малко потребление на енергия, чрез доставка на електрически превозни средства, което ще доведе до спестяване на публичен ресурс;
  3. Реализиране на ефективна свързаност в общините Враца и Монтана

Краен получател е Община Враца, а партньори са Община Монтана, „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД и „Монтана АТ“ ЕООД. Общата стойност на ПИИ е в размер на 11 113 229,97 лв., 8 266 191,17 лева - безвъзмездно финансиране от МВУ, 67 367,80 лева - допълващо национално финансиране от бюджета на Република България за невъзстановим данък върху добавената стойност (ДДС); а собствения принос 2 779 671,00 лева от КРАЙНИЯ ПОЛУЧАТЕЛ (Община Враца – 1 596 577,97лева и Община Монтана - 1 183 093,03 лева)

Новите 6 броя електрически автобуса са необходими за осигуряване качествено обслужване на междуселищните линии. Ще се разработи и генерален план за организация на движението (ГПОД) на Община Враца. С реализацията на съвместния проект на Враца и Монтана, Община Враца ще е сред първите общини в Югоизточна Европа, преминаващи изцяло на електрически градски транспорт,  както да общинския център, така и за селата.