Управителят на ОИЦ-Пазарджик взе участие в мотивационно обучение по проект "Достоен живот – Право за Всеки"

На 16 октомври 2024 г., от 13:30 часа, в офиса на проект „Достоен живот – Право за Всеки“ в гр. Пазарджик се проведе мотивационно обучение. Проектът е финансиран по процедура BG05SFPR002-2.005 „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд +.

Основната цел на обучението беше да насърчи участниците да се включат в предстояща Трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта в Пазарджик на 30.10.2024 г., която ще се проведе в зала "Архитектурен съвет", бул. „България“ №2, ет. 2. По време на обучението се обсъдиха ключови стъпки за изготвяне на автобиографии, които да бъдат представени на работодатели по време на борсата.

Участие в срещата взе Радослав Пешалов, управител на ОИЦ – Пазарджик, който представи възможностите по проект "Младежка заетост +", както и предстоящите промени в програмата за стартиране на бизнес от хора с увреждания. Очаква се тези лица да получат до 30 000 лв. за финансиране на самостоятелни проекти. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за хората с увреждания (АХУ) предлагат по-облекчени условия за кандидатстване, като субсидията се увеличава с 50%, а авансовите плащания нарастват до 50%.

Също така, срокът, в който финансираният бизнес трябва да работи задължително, ще бъде намален от 36 на 24 месеца, давайки на предприемачите възможност по-рано да кандидатстват по други програми.