ПОДГОТВИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МИРГ "КОТЕЛ, СЛИВЕН, НОВА ЗАГОРА И ТВЪРДИЦА"

В периода 7 – 10 октомври във всяка една от четирите общини в област Сливен бяха проведени първи срещи по проект за създаване на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) "Котел, Сливен, Нова Загора и Твърдица". В събитията участие взеха  представители на местния бизнес, на неправителствени организации, работещи в полза на уязвими групи от граждани, на екологични организации, представители на сдружения за риболовен туризъм и любителски риболов, рибарски сдружения, представители на културни институции /читалища, музеи и др./, както и представители на местната власт.

Срещите се провеждат в рамките на проект „Подготвителни дейности за създаване на МИРГ „Котел, Сливен, Нова Загора и Твърдица” с Административен договор № МДР-ИП-01-166/09.09.2024г. с бенефициент Община Котел  по процедура № BG14MFPR001-3.001 „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие” от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури  2021-2027 г. чрез Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

Договорът е подписан на 09.09.2024 г. от Община Котел и ще се изпълнява в партньорство с Общините Сливен, Нова Загора и Твърдица. Той е с продължителност 3 месеца и с обща стойност на бюджета - 29 910,00 лв. без ДДС при 100% безвъзмездно финансиране.

Основна цел на проекта е да бъде изграден капацитет у местните общности и да бъдат осъществени подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегия, която да допринесе за развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и производство на аквакултури, във вътрешните райони на страната на територията на общините Котел, Сливен, Нова Загора и Твърдица.

Първият етап от изпълнението на проекта включва дейности за популяризиране на процеса на разработване на стратегия за воденото от общностите местно развитие (ВОМР), които имат следните цели:

  • да запознаят местните общности с подхода ВОМР и неговите предимства;
  • да провокират и инициират потенциала на общностите на местно равнище, включително на гражданското общество и местните икономически участници в разработването и прилагането на местна стратегия, която да подпомага територията и да спомага за преход към по-устойчиво използване на ресурсите. В тази връзка по време на първите проведени срещи, участниците бяха провокирани да попълнят анкета с цел консултиране подготовката на стратегията, заложените мерки и техните параметри.
  • да представят предимствата на ВОМР като особено мощен инструмент, особено по време на криза, който да покаже на местните общности, че могат да предприемат конкретни стъпки към форми на икономическо развитие, които са по-интелигентни, по-устойчиви и по-приобщаващи в съответствие със стратегията Европа 2020 .

В рамките на проекта ще бъде проведено обучение на местни лидери и заинтересовани страни за изграждане на капацитет на местните участници за разработване и изпълнение на операции, включително поощряване на способностите им за управление на проекти и за изпълнение на операции в рамките на стратегията за водено от общностите местно развитие.

Ще бъдат извършени също така проучвания и анализ за идентифициране потенциала за развитие на територията и осигуряване на аналитична информация за възможностите за развитие, идентифициране на заинтересованите страни от разработване и изпълнение на Стратегия за ВОМР и установяване на техните потребности и за създаване на основа за разработване на реалистична Стратегия за ВОМР като отговор на конкретните нужди.

Основна цел е изготвянето на стратегия за ВОМР, която води до насърчаване на икономическия растеж, социалното приобщаване, развитие на Синята икономика, подобряване на околната среда и смекчаване на негативното влияние върху климата по линия на подхода ВОМР.

Като краен резултат от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде регистрирана Местна инициативна рибарска група МИРГ "Котел, Сливен, Нова Загора и Твърдица" и разработена Стратегия за Водено от общностите местно развитие.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.