ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД СЕ ВКЛЮЧИ В СЕМИНАР „ИТИ ЗА УСТОЙЧИВО ГРАДСКО РАЗВИТИЕ В ЮЗР“

Екипът на Областен информационен център – Благоевград се включи в практически семинар на тема „Интегрирани териториални инвестиции за устойчиво градско развитие в Югозападен регион“. В рамките на два дни експертите от центъра, съвместно с представители на управляващи органи на програмите, финансирани с европейски средства, областни администрации, общини и НПО, обменяха опит и обсъждаха актуални теми, свързани с различни възможности за развитие на регионите.

Представители на Световната банка, експерти по европейски програми, финансови специалисти, урбанисти, архитекти и инженери бяха сред лекторите на събитието. Под формата на дискусии, работа по групи, брейнсторминг и споделяне на опит и добри европейски практики бяха засегнати и обсъдени теми, които са изключително полезни и важни за развитието на всяка една община. Всички присъстващи на форума се запознаха с най-важните принципи на устойчивото градско развитие, основните стъпки в изпълнението на проекти за опазване и социализация на културно наследство, представени бяха редица добри примери за обновяване на изоставени територии и свързаните с това ползи, проблеми и перспективи. Експерти на Фонд ФЛАГ и Фонд за устойчиви градове пък представиха допълнителни възможности за инвестиции  в устойчиво градско развитие.

Основен акцент във втория ден на семинара беше поставен върху изпълнението на концепциите за интегрирани териториални инвестиции. По време на модула бяха обсъдени идентифицираните слаби и силни страни при формираните партньорства и подготовката на подадените по време на първия прием през миналата година концепции. Беше представен и начинът на прилагане на принципа за „ненанасяне на значителни вреди“ /DNSH/ при подготовката на проекти от КИТИ, приемът на които се очаква да стартира съвсем скоро.

Практическият семинар в град Кюстендил се организира от Международната банка за възстановяване в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Той е част от проект за предоставяне на техническа помощ за изграждане на капацитет на регионалните и местните заинтересовани страни за прилагане на устойчиви и интегрирани подходи за териториално развитие. В третия ден от форума, който ще се проведе онлайн в петък – 18 октомври, темата за КИТИ ще бъде продължена. В програмата е заложено представяне на инструменти за проследяване на напредъка и наблюдение на концепциите, както и практически занимания за разработване и изпълнение на проекти в рамките на КИТИ. Участие в онлайн събитието могат да вземат всички заинтересовани страни.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com