ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ЗАПОЧНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПОДМЯНА НА ПЕЧКИТЕ НА ТВЪРДО ГОРИВО

Община Благоевград започна поредица от информационни срещи за представяне на условията за кандидатстване за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво с алтернативни форми за отопление. Подмяната на печки на дърва и въглища е част от дейностите по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“. Проектът се финансира по програма „Околна среда“ и ще продължи до края на 2028 г.

Първата информационна среща се проведе в сградата на Младежки дом и в нея се включиха жители централна градска част. По време на събитието екипът по проекта представи условията и сроковете за кандидатстване за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво (печки и котли) с климатици, термопомпи и печки на пелети. Експертите дадоха подробна информация за възможните отоплителни алтернативи, за необходимите документи и начина на попълването им, както и за стъпките в процеса от подаване на заявление за участие до сключване на договори с одобрените кандидати.

Срокът за подаване на заявления от граждани за участие в процедурата ще бъде удължен до края на месец януари 2024 г., стана ясно по време на срещата.  Присъстващите имаха възможността да задават конкретни въпроси и да получат съдействие на място за попълване на изискуемите образци за участие в процедурата.

Подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни като климатици, термопомпи и печки на пелети, ще доведе до понижаване на нивата на замърсяване на въздуха от битовото отопление, подобряване на неговото качество и осигуряване на по-добра среда на живот за хората в община Благоевград. Именно това и целта на проекта, коментираха от екипа на Община Благоевград.

Информационни срещи за запознаване на обществеността с проекта за подмяна на печките на твърдо гориво ще бъдат проведени във всички квартали и села на община Благоевград. Следващата седмица условията за кандидатстване ще бъдат представени пред жителите на село Покровник. Срещата ще се проведе в четвъртък – 24 октомври, от 18.00 часа в залата на кметството в селото. Подробна информация относно условията за кандидатстване, както и образците на необходимите документи за попълване, са публикувани и на официалната страница на Община Благоевград.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com