ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В ОИЦ – РУСЕ НА ТЕМА: ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ - ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗВИТИЕ В СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕГИОН

   Днес в Областният информационен център – Русе, като част от Звеното за медиация към Регионалния съвет за развитие на Северен централен регион се проведе информационна среща с потенциални бенефициенти, на която експертите от ОИЦ - Русе представиха презентация, посветена на Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Събитието събра представители от Община Иваново, Регионалният исторически музей - Русе, РИОСВ - Русе и проектанти.

   Срещата бе инициирана на база предстоящата покана в Индикативната годишна работна програма на Програмата за развитие на регионите 2021-2027, която ще се реализира през следващата година. Присъстващите обсъдиха възможностите за активна ангажираност и подготовка за предстоящите проекти и бяха запознати с механизма за финансиране на концепциите за ИТИ, както и с етапите, през които преминава една концепция преди окончателното одобрение.

   Презентацията акцентира също така върху същността на интегрирания териториален подход, който насърчава сътрудничеството между различни сектори – публичен, частен и неправителствен, който е ключов за успешното реализиране на концепции за ИТИ и бе подчертано, че такива, в чиято подготовка и изпълнение участват различни партньори, имат предимство при оценката.

   Насърчаването на принципа на партньорство е от особена важност, тъй като успешното изпълнение на КИТИ зависи от активното участие на всички заинтересовани страни. Сътрудничеството между различни организации не само подобрява качеството на проектите, но и укрепва социалната свързаност в региона.

            Областен информационен център - Русе е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.