ОБЩИНА МАДАН ИЗПЪЛНЯВА ПРОЕКТ В ПОМОЩ НА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

През изминалата седмица по проект „Бъдеще за хората в неравностойно положение от община Мадан“, финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027 г." (ПРЧР) бяха организирани и проведоени две информационни срещи по Дейност „Активна работа с потенциални работодатели от Община Мадан“.

Тази дейност има за цел да помогне от една страна на хората в неравностойно положение като ги насочи към подходящи за тях свободни работни места и от друга страна на работодателите от община Мадан да намерят работниците, за да попълнят своите свободни работни места. Работи се активно с потенциалните работодатели за преодоляване на дискриминационните нагласи на някои от тях и насърчаването им да предоставят възможност за получаване на подкрепа при включване в заетост и наемане на лица в неравностойно положение.

Срещите бяха проведени в сградата на Общинска администрация – Мадан, като на първата присъстваха управители и директори на социални услуги, детските градини, градската библиотека и Музея по минно дело и рудодобив – услуги предоставящи се на територията на град Мадан, а втората среща беше проведена с работодатели, работещи в различни сфери.

Фокусът на срещите беше върху достъпността и устойчивостта на работното място, формиране на съзнание за проблемите на хората в неравностойно положение и възможно най-ранното им включване в трудовия процес за преодоляване и превенция на зависимостта от социалната система.

На информационните срещи 20 лица от целевата група дискутираха по разнообразни теми:

- Възможностите за включване в заетост на хора в неравностойно положение, вкл. и такива изложени на риск от социална изолация и дискриминация;

- Социалната интеграция на неравностойните групи на трудовия пазар;

- Промяна на нагласите на работодателите към лицата от уязвимите групи.

Участниците в срещите получиха информационни материални. Лектор и водещ на срещите бе Теменужка Коцева – психолог.