ЕКСПЕРТИ ОТ ОИЦ-ЛОВЕЧ УЧАСТВАХА В СЕМИНАР НА ТЕМА ,,ИТИ ЗА УСТОЙЧИВО ГРАДСКО РАЗВИТИЕ”

На 22 и 23 октомври 2024 г. в Габрово се проведе двудневен практически семинар, организиран от Световната банка в партньорство с МРРБ, на тема, касаеща Интегрираните териториални инвестиции/ИТИ/ за устойчиво градско развитие.

Събитието, с практическа насоченост, събра представители на Световната банка, МРРБ, общини и кметства, Областни информационни центрове, Фонда за градско развитие и други. Засегнати и обсъждани бяха теми, свързани с техническото съдържание по отношение на устойчивото градска развитие и интегрираните подходи за териториално развитие, практическите инструменти за планиране и изпълнение на интегрирани проекти, създаване на мрежа от експерти за обмен на знания и опит при справяне с общи предизвикателства, както и идентифициране необходимостта от допълнителна техническа подкрепа в лицето на външни експерти.

В няколко поредни сесии на семинара бяха разгледани принципите на устойчиво градско развитие и обновяване на изоставени територии /чрез презентация на международни примери/. В контекста на тематиката бяха проследени и основните стъпки при изпълнението на проекти за опазване и социализация на културното наследство /пример с Видинската синагога/. Интересни за дискусия бяха и темите за добрите практики при създаване, поддръжка и промяна на публичните пространства и изпълнение на Концепции за ИТИ при съблюдаване принципа ,,ненанасяне на значителни вреди” при подготовката на проекти от КИТИ.

Двудневният семинар, обединил лектори, професионалисти, експерти, различни институции, се оказа изключително ползотворно събитие. Чрез обединяването на теория и практика, излагането на различни гледни точки, работа по групи , разиграване на ситуации и модели, обмяна на опит, участниците взеха нещо полезно за себе си, което ще бъде градивно в бъдещата им работа, както и всеки остави отворена вратата за своите колеги за съвети, консултации, идеи, взаимопомощ и съвместни действия.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.