Университетът по хранителни технологии - Пловдив е бенефициент по проект BG16RFPR002-1.014-0012 „Създаване и устойчиво развитие на Център за компетентност „Агрохранителни системи и биоикономика". Той се финансира по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027 г., Приоритет 1 „Устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема”.
Партньори в Центъра за компетентност са: Тракийски университет - Стара Загора, Институт за гората при БАН, Селскостопанска академия-София, Институт за космически изследвания и технологии при БАН, Аграрен университет-Пловдив, Медицински университет-Пловдив. Финансирането на проекта е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 23 161 144.74 лв., а срокът за изпълнение - 68 месеца.
Центърът по компетентност „Агрохранителни системи и биоикономика“ ще е модерен мултидисциплинарен научен комплекс с разпределена изследователска инфраструктура в областта на агро-екологията, растителното здраве селекция и производството на храни, който ще подпомага с научната си експертиза и компетентност преминаването на обществото ни към устойчива система за ефективно производство на биоресурси, на качествени и здравословни храни и към кръгова биоикономика. Той ще подпомага с научната си компетентност преминаването на обществото ни към устойчива система за ефективно използване на биоресурсите, на качествени и здравословни храни и към кръгова биоикономика, обясни проф. Галин Иванов, ректор на УХТ - Пловдив.
Центърът ще бъде уникален мултидисциплинарен изследователски комплекс, интегриран в редица Европейски научноизследователска инфраструктури. Той е структуриран в три комплекса. В рамките на комплекса по „Агроекология и селекция“ ще бъде изграден нов високотехнологичен център по растителна феномика, иновативно направление в биологията, чрез което се ускорява фенотипирането чрез високо технологични системи за изображения и компютърни пресмятания. В комплекс „Растително здраве“ Центърът ще предоставя комплексни анализи за безопасност на почви, води, растителни и дървесни продукти от замърсявания от земеделски източници.
В рамките на комплекс „Храни и здраве“ се предвижда създаване на лаборатория за метагеномни и биоинформационни изследвания на традиционни български храни и напитки, получени чрез ферментация с микроорганизми. Ще се разработят методи за извличане и изследване на биологично активни вещества или техните екстракти, съдържащи се в странични продукти, получени при преработката на растителни суровини (плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и др.), като част от интегрирания подход за кръгова икономика. Ново направление в комплекса е разработване и прилагане на бързи методи (микробиологични, молекулярно-биологични, биохимични, имунологични и др.) за установяване автентичността на храни и фуражи. Планирано е на територията на УХТ да се изгради нова сграда с няколко изследователски лаборатории, която в момента в етап на архитектурно проектиране.