ПОКАНА КЪМ ЮЛНЦ ЗА ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗНА ДЕЙНОСТ ЗА УЧАСТИЕ В СЪСТАВА НА КН НА ПРОГРАМА „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ИНОВАЦИИ И ДИГИТАЛИЗАЦИЯ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНА ТРАНСФОРМАЦИЯ“ 2021-2027 Г.

Управляващият орган на програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИИДИТ), в изпълнение на чл. 13, ал. 4, от Постановление № 302 на МС от 29.09.2022 г. за създаване на комитети за наблюдение на Споразумението за партньорство на Република България и на програмите, съфинансирани от ЕФСУ, за програмен период 2021- 2027 г. (изм. и доп., ДВ бр. 5 от 17.01.2023 г.) (ПМС № 302 от 2022 г.), отправя покана към следните групи юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност за да участват в избора на представители в състава на Комитета за наблюдение на ПНИИДИТ:

  • Организации, работещи в сферата на научноизследователската дейност и технологичен трансфер;
  • Организации, работещи в сферата на развитие и утвърждаване на дигитализацията в публичния и частния сектор, разработване на цифрови услуги, продукти и процеси и достъп до обществена информация;
  • Организации, работещи в сферата на развитието на малки и средни предприятия и индустриално развитие;

 

1. Юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност от посочените по-горе групи следва да отговарят на следните общи критерии, определени в чл. 15, ал. 1 и ал. 2 от ПМС № 302 от 2022 г., както следва:

  • Да са регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност най- малко 2 години преди датата на подаване на заявление за участие в процедура за избор;
  • Да са действащи и да извършват дейност за постигане на целите си не по- малко от 2 години към датата на подаване на заявление за участие в процедура за избор;
  • Да имат опит в разработването, изпълнението, мониторинга или оценката на стратегии, програми или политики;
  • Да имат опит в разработването, изпълнението, мониторинга или оценката на Националната стратегическа референтна рамка, Споразумението за партньорство, програми или проекти, съфинансирани със средства от Европейския съюз;
  • Да не членуват в национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, както и в национално представителните организации на и за хората с увреждания.

2. В срок до 15 работни дни от датата на публикуване на поканата всяко заинтересовано юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност от посочените по- горе групи, може да подаде писмено заявление на електронен адрес docs@mig.government.bg. Заявлението може да бъде подписано от законния представител на юридическото лице с нестопанска цел с квалифициран електронен подпис или със саморъчен подпис на хартиен носител. Когато заявлението се подписва на хартиен носител, върху подписа на законния представител се поставя печат на юридическото лице с нестопанска цел и се изпраща сканирано копие на документа.

3. Писменото заявление по т. 2 от поканата се представя по приложения образец, съгласно Приложение № 1 към настоящата покана.

4. Всяко заинтересовано юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност може да подаде само едно заявление за участие в избора.

5. Към заявлението следва да се приложат следните документи:

  • Удостоверение за актуално състояние, издадено от компетентния съд, когато юридическото лице не е вписано в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията;
  • Списък с описание на изпълняваните проекти, програми и/или дейности съгласно чл. 15, ал. 1, т. 3 и 4 от ПМС № 302 от 2022 г. по образец – Приложение № 2, както и документи, доказващи изпълнението им;
  • Декларация за обстоятелствата по чл. 15, ал. 1, т. 2 и ал. 2 - Приложение № 3 към настоящата покана.

6. В срок до 10 работни дни след изтичане на срока по т. 2 юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, които са подали заявление в срок и отговарят на общите критерии по чл. 15, ал. 1 и ал. 2 от ПМС № 302 от 2022 г. (посочени и в т. 1 от настоящата покана), ще бъдат уведомени и поканени да излъчат един общ представител на съответната група юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност за основен член и до трима представители за резервни членове. Съгласно т. 6 от Раздел ΙΙ на Приложение № 2 към чл. 5, ал. 3 и чл. 15, ал. 3 от ПМС № 302 от 2022 г., юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност следва да определят представителите си с консенсус, а при липса на консенсус, следва да проведат жребий.

7. В срок до 10 работни дни от получаването на поканата, лицата по т. 6 следва писмено да уведомят главния директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ за излъчените представители, като представят доказателства за общото им одобрение. В същия срок се представят и документите, доказващи обстоятелствата по чл. 15, ал. 4 от ПМС № 302 от 2022 г. по отношение на представителите (определените основен член и до трима резервни членове), както следва:

  • Да не е осъждан за престъпление с влязла в сила присъда, освен ако е реабилитиран;
  • Да има минимум 2 години опит в сферата на дейност на лицата, за чийто представител е номиниран;
  • Да има опит в разработването, изпълнението, мониторинга или оценката на Националната стратегическа референтна рамка, Споразумението за партньорство, програми или проекти, финансирани със средства от Европейския съюз;
  • Да е служител или да е член на върховен орган или на управителен орган на някое от поканените юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност.

8. Към пакета документи се прилага декларация за съгласие за съхраняване и обработка на лични данни, съгласно образец Приложение № 4 към настоящата покана.

9. До предоставянето на документите по т. 7 и 8 съответният основен член или резервен член не може да се включи поименно в заповедта за определяне на състава на Комитета за наблюдение на програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. и не може да участва в заседанията и вземането на решения от Комитета за наблюдение на програмата.

  1. Приложение № 1 - Заявление за участие в избора на юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, чиито представители да участват в състава на Комитета за наблюдение на програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г.;
  2. Приложение № 2 - Списък с описание на изпълняваните проекти, програми и/или дейности съгласно чл. 15, ал. 1, т. 3 и 4 от ПМС № 302 от 2022 г.
  3. Приложение № 3 – Декларация за обстоятелствата по чл. 15 ал. 1, т. 2 и ал. 2 от ПМС № 302 от 2022 г.
  4. Приложение № 4Декларация за съхраняване и обработване на предоставени лични данни.