ПРОЕКТИ ЗА БЛИЗО 50 МИЛИОНА ЛЕВА ИЗПЪЛНЯВА ОБЩИНА ПЛЕВЕН

   Община Плевен към момента изпълнява 10 проекта за 48 милиона лева от европейските фондове и е в добра проектна готовност, подчерта началникът на отдел „Наблюдение и контрол на програми и проекти“ Камелия Горненска при участието си в местната конференция на Българската телеграфна агенция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще".

   Горненска направи обзор на приключилия подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програмата за развитие на регионите 2021 - 2027. Бюджетът за Община Плевен е 70 783 146 лв. безвъзмездна финансова подкрепа. В обявения срок са постъпили общо 15 предложения, като 12 от тях се преминали успешно проверката за административно съответствие и допустимост. Предложените инвестиции са на обща стойност 159 милиона лв. и са приоритизирани в списък с основни и резервни проектни намерения.

   Сред тях са проектите на Общината за изпълнение на мерки в образователната инфраструктура на шест детски градини и изграждане на едно ново училище с индикативен бюджет от 28,5 милиона лв. Друга проектна идея е свързана с продължаващото развитие на интегрирания градски транспорт в града и общината. Планира се доставката на още електрически автобуси, реконструкция на контактната мрежа, подобрение на токоизправителните станции и изграждане на места за зарядни станции, както и фотоволтаични централи за нуждите на общинския превозвач. Системата за видеонаблюдение ще бъде обновена и надградена, ще бъде разработен генералният план за организация на движението заедно с Плана за устойчива градска мобилност. Общата стойност на инвестициите възлиза на за 29,5 милиона лв.

   Със средства от европейските фондове се предвижда да се подобрят зелената инфраструктура, алеите, осветлението, видеонаблюдението в Скобелевия парк. В Регионалния исторически музей е планирано изграждане на амфитеатър и нова експозиционна зала, за да стане градът по-привлекателен и предлагащ по-добри туристически продукти.