ЕКОЛОГИЧНИ АЛТЕРНАТИВИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ ПРЕДОСТАВЯ ОБЩИНА ПЛЕВЕН ПО ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА"

На пресконференция Община Плевен представи проекта си за подобряване качеството на атмосферния въздух, финансиран от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (BG16FFPR002-5.001-0008-C01). В присъствието на кмета, д-р Валентин Христов, заместник-кметовете и експерти на Областния информационен център представители на регионалните и националните медии бяха запознати с целите, планираните дейности и очакваните резултати. Над 8 хиляди уреда за битово отопление ще заменят високоемисионни печки и котли, работещи с твърдо гориво, според координатора на проекта Камелия Горненска. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух като се намали нивото на фини прахови частици на територията на община Плевен.

В предпроектния период е установено, че 13 746 семейства се отопляват на дърва и въглища, сред четири хиляди от тях е проведено проучване на нагласата им за смяна на вида отопление. Данните са използвани при планиране дейностите в настоящия проект. Технически екип ще подкрепи Общината при обработката на документите на кандидатстващите домакинства и ще ги консултира при избора на оптимален вариант. Старите уреди ще бъдат демонтирани, предадени за последващо третиране, а приходите от рециклирането ще бъдат използвани от Община Плевен за подобряване качеството на атмосферния въздух.

В края на петгодишния период за изпълнение на проекта над 2 600 жилища в гр. Плевен, гр. Славяново и в още 25 населени места в общината ще бъдат с подменени отоплителни устройства. Сериозното понижаване на емисиите фини прахови частици ще се отрази благоприятно на над 110 хиляди жители.

Бюджетът на проекта е в размер на 29 508 685 лв. и представлява изцяло безвъзмездна помощ от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.