Ученици от Разградско училище посетиха Турция по европроект

Възпитаници на Основно училище „Иван Сергеевич Тургенев” от областния град, придружени от свои преподаватели, посетиха град Тарсус, Турция. Това стана в рамките на проект „EUstudents in EUwonderland”, подкрепен от програма „Еразъм+” на ЕС.

В периода 19 - 24 юни 2022 г. гостите се запознаха с културата и традициите на южната ни съседка. Заедно с новите си приятели от Италия, Словения и град Анкара от Турция, те разгледаха училището на домакините си.

Участваха в множество традиционни игри и арт занимания, показаха уменията си в занятията по стрелба с лък.

Посетиха пещерите Taşkuyu, Eshab-i Kehf и Cennet-Cehennem.
Докоснаха се до световната история, посещавайки портата на Клеопатра, гробницата на пророк Даниел, храмът на Зевс и църквата на Богородица от V век, голямата джамия в Тарсус, стария пазар, етнографския и историческия музеи на града-домакин и град Къзкалеси.

Учителите обмениха опит, идеи и добри практики със свои колеги, а на специално организираната среща с директора на Инспектората по образование на Тарсус, бяха обсъдени иновативни модели на преподаване, STEM обучение и трансформацията на образователния процес.

В края на престоя директорът на ОУ „Иван С. Тургенев”  Милена Орешкова поднесе подаръци на домакините и ги запозна с историята на Разград.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.